Na strojírenském veletrhu v Brně nechybí Západočeská univerzita

Na brněnském strojírenském veletrhu se Fakulta strojní Západočeské univerzity prezentuje s 3D tiskem z kovu i z kompozitních materiálů a také rozšířenou realitou. 

Cílená propagace v Plzni

Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně patří mezi nejvýznamnější průmyslové evropské veletrhy. Letošního 59. ročníku, který se koná od 9. do 13. října, se účastní přes 1600 vystavovatelů z 32 zemí. Pro univerzitu je účast na veletrhu příležitostí získat nové studenty i zakázky firem. Fakulta strojní ZČU se návštěvníkům veletrhu představuje projekty svého Regionálního technologického institutu.  

3D TISK Z KOVU

3D tiskárna pracuje na principu technologie DMLS - tištěný tvar je stavěn po tenkých vrstvách, které jsou postupně spékány laserem. Díky tomu je možné vytvořit součásti s libovolnými vnějšími a především vnitřními tvary, které není možné vyrobit konvenčním způsobem. Pro výrobu kovových dílů laboratoř v současnosti používá nástrojovou a nerezová ocel.

 AUGMENTED REALITY/ROZŠÍŘENÁ REALITA

Využít virtuální realitu v průmyslu lze pomocí prvků tzv. rozšířené reality, tedy kombinací virtuálních 3D modelů umístěných do reálného prostředí. Tento druh technologie v současné době nalézá využití zejména při tvorbě virtuálních pracovních návodek, které jsou univerzální a překonávají jazykové bariéry při zaměstnávání agenturních pracovníků.

 3D TISK Z KOMPOZITNÍCH MATERIÁLŮ

Jedná se o 3D tisk funkčních a velmi odolných dílů. Pro tisk se využívá nylon nebo nylon plněný krátkými uhlíkovými vlákny, do kterého je možné vkládat výztuž ve formě dlouhých karbonových, kevlarových nebo skelných vláken.

Autor: Západočeská univerzita v Plzni Článek může obsahovat komerční sdělení.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka