Nehoda není náhoda: Proč je dobré mít uzavřené cestovní pojištění?

Ať už se chystáte protáhnout tělo na lyžařských svazích v Alpách nebo máte zimy plné zuby a v brzké době plánujete exotickou dovolenou, jistě přemýšlíte, zda uzavřít cestovní pojištění nebo to „risknout“ a odjet bez něj. Na následující řádky jsme pro vás připravili obsáhlý výčet rizik, s nimiž se můžete na takové dovolené bez platného pojištění potýkat. Věříme, že si vezmete následující rady k srdci a nebudete šetřit na něčem, co se vám může ve finále nepěkně prodražit.

Jarní servisní akce AUTO CB

Proč sjednat cestovní pojištění?
Cestovní pojištění má za úkol krýt rizika spojená s úrazem či onemocněním v cizí zemi. Náklady na léčbu v zahraničí totiž často mnohonásobně převyšují náklady na léčbu v České republice. V řadě zemí se dokonce při lékařském ošetření vyžaduje spoluúčast pacienta. A protože neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, nedoporučujeme riskovat a odjíždět na dovolenou či zahraniční cestu bez platného cestovního pojištění. Cestujete-li do zemí Evropské unie, pak obdržíte speciální Evropský průkaz zdravotního pojištění, na základě kterého vám bude v případě nutnosti poskytnuta nutná a neodkladná zdravotní péče bez nutnosti úhrady. Tento průkaz platí v zemích EU, EHP, Švýcarsku a dalších smluvních státech (Srbsko, Černá Hora, Makedonie a Turecko). Cestujete-li mimo EU, bude potřeba sjednat odlišný druh cestovního pojištění, který platí mimo Evropskou unii a je obvykle o nějakou tu korunu dražší.

Jak je to s úhradou léčebných výloh v zahraničí
Pokud by se vám na cestách přeci jen nějaká ta nehoda přihodila, s největší pravděpodobností nebudete mít dostatek finančních prostředků pro úhradu léčebných výloh. Pokud si v ČR ovšem řádně platíte zdravotní pojištění a na cesty si sjednáte odpovídající cestovní pojištění, máte nárok na to, aby vaše zdravotní pojišťovna v rámci institutu tzv. evropského zdravotního průkazu uhradila náklady na nezbytnou zdravotní péči. Tato pravidla ovšem platí pouze pro země Evropské unie a základní zdravotní péči realizovanou v zařízeních, která jsou plně financována z veřejných zdrojů.

Co kryje základní a co rozšířená varianta cestovního pojištění?
Cestovní pojištění nejčastěji kryje rizika spjatá s náhlým onemocněním, úrazem, ztrátou zavazadel nebo škodou způsobenou třetí osobě během návštěvy zahraničí. Podmínky a pojistné limity se ovšem liší dle jednotlivých pojišťoven, ale i balíčků, které vám daná pojišťovna nabídne. Kromě základní formy cestovního pojištění si můžete sjednat také některou z doplňkových variant, jež může zahrnovat pojištění zpoždění letadla, pojištění storna zájezdu nebo léčebné výlohy spjaté s nemocí či úrazem spolucestujících či zvířecích mazlíčků. K řádně uzavřenému pojištění získáte také kontakt na asistenční službu, u níž má pojišťovna podepsanou smlouvu, která vám bude k dispozici 24 hodin denně po celou dobu pobytu.

Jak vybrat to nejlepší cestovní pojištění a kolik za něj zaplatím?
Protože je pojišťoven, které tento produkt nabízejí, opravdu velké množství, je mnohdy složité se v jednotlivých nabídkách zorientovat. Proto doporučujeme porovnat cestovní pojištění do zahraničí prostřednictvím praktické online kalkulačky na webu hyperfinance.cz. Srovnání cestovního pojištění není od věci, pokud cestujete nejen po Evropě, ale zejména po světě. Výsledná cena pojištění se pochopitelně odvíjí nejen od destinace, ale také počtu dnů či účelu cesty. Vyrážet za novými kulturami a zážitky bez platného cestovního pojištění ovšem nedoporučujeme ani těm nejodvážnějším jedincům.  

Autor: Novakova Marie Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 8 roky

    Konečně nějaký rozumný článek k tématu :) Bez cestovního pojištění rovněž nikam nejezdím a nikdy bych nejela, jistota je prostě jistota :) Osobně mám super zkušenosti s cestovním pojištěním odsud - http://www.ervpojistovna.cz/cs/cestovni-pojisteni :)

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 09.02.2016 11:49




5 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka