O švestkovém vínu

Co by to bylo za asijskou restauraci, kdyby nebylo švestkového vína? Víte něco o pozadí této lahodné tekutiny?

Cílená propagace v Plzni

Švestkové víno je především doménou Číňanů a Japonců, neobejde se bez něj řada receptů na tradiční pokrmy. V Japonsku má výroba tohoto vína více než tisíciletou tradici, vyrábí se ze zelených švestek uma, které se nakládají do alkoholu. Tento nápoj má v rozumném množství i příznivé účinky na zdraví, obsahuje draslík a vápník. V obchodech jej žádejte pod názvem "ume-shu".

Švestka je v Rusku oblíbený strom. Ale většina našich hospodyněk vaří z jejích plodů zavařeninu, a netuší, že se jim do rukou dostal všelék na všechny nemoci. Ne nadarmo ji Korejci považují za posvátnou rostlinu. Švestky blahodárně působí na látkovou výměnu, a mimo to obsahuje bioaktivní látky ničící rakovinové buňky.Dnes existuje více než 2000 druhů švestek.

Jaké má švestka základní užitečné vlastnosti? Především obsahuje rutin, který zpevňuje naše vlásečnice. Při tepelném zpracování se nepoškozuje, a proto je švestková marmeláda nebo džem pro krevní cévy stejně prospěšná, jako čerstvé plody.

Draslík odvádí z organismu nadbytek soli. A velké množství minerálů má výrazný vliv na stav kardiovaskulárního systému, jater a ledvin. Proto jsou švestky odedávna doporučovány při onemocněních souvisejících s látkovou výměnou.

Švestky se používají i pro zažívání a zvýšení apetitu. Je dobře známo, že fungují jako lehké projímadlo. Pouze musí být bobule zralé, jinak může dojít k opačnému účinku! Obzvláště je třeba se zmínit o sušených švestkách. Ty obsahují pektin, látku, která pomáhá tvorbě hormonů „dobré nálady“ – endorfinů, a pomáhá nám bojovat se stresem a depresí. Pravidelná konzumace sušených švestek zlepšuje paměť a zvyšuje mužskou potenci. Sušené švestky dobře čistí střeva.

A nedávno Journal of Agriculture and Food Chemistry uvedl, že extrakt kyseliny fenolové, uvolněné ze švestek, je schopen zpomalit šíření některých rakovinových nádorů.

Paradoxní je to, že kyselina fenolová je jed a ve větší koncentraci je zdraví nebezpečná. Nicméně testy ukázaly, že extrakt působí pouze na nemocné buňky a zdravé nezasahuje. Možná, že tento objev pomůže v boji s jedním z nejrozšířenějších druhů onkologických nemocí – nádorem mléčné žlázy.

Milujete-li chuť a vůni zralých švestek, díky švestkovému vínu si ji budete moci připomínat po celý rok. Japonské víno ume-shu se vyznačuje sladkokyselou chutí. Čínské švestkové víno je jak se říká "pití pro ženské", je sladké ale také poměrně silné. V zimě rozhodně stojí za to vyzkoušet víno teplé.

Autor: Restaurace SaSa Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
út 25.08.2015 19:51



1 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka