Od Bolevecké katastrofy uplyne 105 let. Rodáci zvou na mši

Spolek Boleveckých rodáků zve veřejnost na pietní shromáždění k 105. výročí tragického výbuchu v bolevecké zbrojní a muniční továrně Škodových závodů. Akce se uskuteční ve středu 25. května v 15 hodin na hřbitově v Bolevci, kde je hromadný hrob obětí katastrofy. Zúčastní se nejen členové spolku, ale také vedení prvníh...


Spolek Boleveckých rodáků zve veřejnost na pietní shromáždění k 105. výročí tragického výbuchu v bolevecké zbrojní a muniční továrně Škodových závodů. Akce se uskuteční ve středu 25. května v 15 hodin na hřbitově v Bolevci, kde je hromadný hrob obětí katastrofy. Zúčastní se nejen členové spolku, ale také vedení prvního městského obvodu.
Hrob na boleveckém hřbitově.Muniční továrna Škodových závodů, které se také říkalo prachárna nebo střílna, se nacházela na severním okraji Bolevce, kde dnes najdeme podnik Škoda JS. Munice se tady začala vyrábět už před první světovou válkou a z továrny se rychle stala největší munička v celém Rakousku-Uhersku, čemuž napomohla i těsná blízkost železniční trati. 25. května 1917 tady ale došlo k obrovské katastrofě, která si vyžádala více než dvě stě obětí a sedm stovek raněných.Tragický výbuch inspiroval našeho známého spisovatele Karla Čapka k napsání románu Krakatit. Když tehdy k události došlo, Čapek pracoval jako vychovatel v rodině hraběte Lažanského na zámku Chyše, který leží asi 40 kilometrů severně od Bolevce, a výbuch slov sledoval z oken zámku.Neštěstí dnes připomíná nejen hrob na boleveckém hřbitově, ale také pomníčky přímo na místě výbuchu, tedy v areálu Škoda JS. Jeden je z roku 1967 a druhý, který stojí vedle něj, byl odhalen před pěti lety u příležitosti stého výročí katastrofy.

Autor: Úřad městského obvodu Plzeň 1 Článek může obsahovat komerční sdělení.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka