První dobrovolník na transplantaci hlavy by mohl zažít něco horšího než smrt

Italský chirurg Sergio Canavero chce realizovat transplantaci hlavy. Dobrovolník Valery Spiridonov souhlasí s tím, aby se stal prvním pokusným králíkem při rizikové operaci.

Jarní servisní akce AUTO CB

Server Science Alert informoval 10.dubna 2015 v článku "První dobrovolník na transplantaci hlavy na světě by mohl zažít něco horšího než smrt" o možnosti první transplantaci hlavy člověka v historii

Podle serveru NOVINKY.cz chce dobrovolník Valerij Spiridonov, aby jeho hlava byla transplantována na tělo dárce. K radikálnímu kroku se nerozhodl mladý Rus náhodou, trpí totiž vzácnou spinální svalovou atrofií, kvůli které se prakticky nemůže pohybovat a situace je rok od roku horší.

„Není to jen úžasná příležitost pro mě, ale také pro další generace. A to ať už bude výsledek operace jakýkoliv,“ prohlásil Spiridonov s tím, že samozřejmě počítá i s variantou, že by se operace nepodařila. „Samozřejmě mám strach,“ podotkl.

Transplantace hlavy ve scifi povídce Tradice z roku 2002

O transplantaci hlavy se můžete dočíst také v knížce Vostrá pohoda, která obsahuje 13 scifi povídek. Jedna z nich má název Tradice a píše se v ní o kuriozní výměně hlav. Jde o vítěznou povídku v literární soutěži "O stříbřitělesklý halmochron" z roku 2002.

Sbírka scifi povídek Vostrá pohoda je nyní součástí charitativního literárního projektu. Autoři (Jan Vavřička a malíř Petr Šrédl) připravují volné pokračování s názvem Vostrá krása.

"Chceme navázat na náš předchozí projekt: ilustrovanou scifi knížku Vostrá pohoda (přečtěte si recenzi od spisovatele Ivo Fencla) a společně s malíři z různých zemí vytvořit zábavnou ilustrovanou sbírku fantastických povídek Vostrá krása. Kniha bude oslavovat nekonečný svět fantazie, žánr science fiction, neuvěřitelné technologie z budoucnosti a také přirozenou ženskou krásu. Ženy jsou pro umělce múzami, inspirací a zdrojem nevyčerpatelných fantazijních představ.

Náš projekt chce magickou moc a přitažlivost žen zachytit a nabídnout ji čtenářům v nejlepší možné kvalitě a v co nejvíce přitažlivé podobě. Slibujeme, že i čtenářky si přijdou na své díky poutavým obrazům mužských hrdinů od talentovaných malířek. Držte nám palce a podporujte nás! Výtěžek z prodeje knihy půjde ve 100% výši sdružení Krása v srdci."

Autor: Jan Vavřička Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
ne 12.04.2015 23:26




5 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka