Rektor zve studenty i veřejnost na diskusi o financování vysokých škol

Západočeská univerzita v Plzni se také připojuje k Týdnu pro vzdělanost, který vyhlásila Česká konference rektorů na 2. – 6. října. Ve čtvrtek 5. října od 16 hodin pořádá v univerzitní kavárně Družba panelovou diskusi určenou široké veřejnosti s názvem Proč vysoké školy potřebují peníze?

Cílená propagace v Plzni

O roli vysokých škol ve společnosti, významu vzdělávání a nutnosti adekvátního financování vysokého školství, vědy a výzkumu bude rektor plzeňské univerzity Miroslav Holeček diskutovat s Karlem Šimou z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a Centra pro studium vysokého školství, Michalem Merglem z Fakulty pedagogické ZČU – vysokoškolským učitelem a významným evropským paleontologem, Miloslavem Zemanem – expertem na oblast Smart City a plzeňským biskupem Tomášem Holubem. Panelovou diskusi bude moderovat vedoucí katedry politologie a mezinárodních vztahů a budoucí děkan Fakulty filozofické ZČU David Šanc. Veřejná debata proběhne v univerzitní kavárně Družba v Sedláčkově 19 a je přístupná nejen studentům, ale i široké veřejnosti, médiím a všem, koho zajímá budoucnost českého vysokého školství.

„Možná se řada lidí ptá, proč vysoké školy potřebují více peněz nebo jestli tyto prostředky nebudou někde chybět. Tyto a další dotazy chceme zodpovědět právě v rámci panelové diskuse. Přijďte a ptejte se lidí, kteří se problematikou vysokého školství zabývají,“ zve rektor ZČU Miroslav Holeček a dodává: „Jedním z hlavních problémů je nízké finanční ohodnocení učitelů. Proto je pro nás stále obtížnější získat pro spolupráci kvalitní pedagogy. Z peněz, které pro příští rok dostaneme navíc, bychom chtěli odměňování učitelů zlepšit, a tím přispět i k rozvoji kvalitní výuky.“

Vysoké školy původně usilovaly o navýšení svého rozpočtu o 4,5 miliardy korun oproti letošku, které jim na jaře přislíbila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová. Vláda ČR schválila 25. září zvýšení rozpočtu o tři miliardy korun. Česká konference rektorů se po zasedání předsednictva o den později usnesla, že školy ustoupí od původně plánovaných protestních akcí a Týdne pro vzdělanost využijí jako platformy pro komunikaci s veřejností o otázce vzdělanosti a vysokých škol. 

Autor: Západočeská univerzita v Plzni Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka