Sankce za předčasné splacení hypotéky: Blíží se jejich konec?

Koupili jste dům na hypotéku, ale okolnosti vás donutily k jeho prodeji? Hrozíte se sankce za předčasné splacení hypotečního úvěru? V blízké době možná budete moci konečně klidně spát. 19. dubna letošního roku se totiž do rukou poslanců dostala novela zákona o spotřebitelském úvěru, která by mohla majitelům nemovitosti ulevit od sankcí za předčasné splacení hypotéky, které si řada tuzemských bank stále ještě účtuje.

Cílená propagace v Plzni

Proč sankce za předčasné splacení hypotéky existují?

Řadu z vás možná napadlo, proč byste měli platit za to, že bance vrátíte vypůjčení peníze dříve, než jste měli ujednáno ve smlouvě. Právě tato smlouva je ale oním „kamenem úrazu“. Vy – jako klienti – bance dáváte na vědomí, že s vypůjčenými prostředky nebude moci určitou dobu nakládat. Proto bude hledat další zdroje pro vlastní, ale i externí financování. Aby banky mohly klientům peníze půjčovat, musí si samy peníze vypůjčit. Pokud se jim v současném období neustále klesajících úrokových sazeb vrátí dříve, těžko pro tuto drahou přebytečnou likviditu najdou efektivní využití. Sankce tak neslouží pouze odrazení klientů před refinancováním a ochodem ke konkurenci, jejich smysl je daleko komplikovanější.

Sankce za předčasné splacení vás mohou položit na lopatky

Nutno podoktnout, že v případě sankcí za předčasné splacení hypotečními úvěru se rozhodně nebavíme o stokorunových částkách. Tyto bankovní poplatky se často pohybují okolo 5 až 10 procent z nesplacené částky nebo dokonce celého objemu vypůjčených finančních prostředků. Ve výsledku je tak potřeba důkladně počítat a uvažovat, zda se vám takovéto jednání z ekonomického hlediska vyplatí či nikoli. Ve finále se totiž může jednat o několik tisícovek i desítek tisíc korun. Ale tomu by mohla novela zákona učinit zanedlouho přítrž! Zda pozměňovací návrh projde beze změn, či bude vrácen k přepracování, se s největší pravděpodobností dozvíme během následujících dnů.

Máte ve svém okolí někoho, komu hrozí riziko sankční pokuty za předčasně splacený hypoteční úvěr? Sdílejte mu dnešní článek!

Náš tip: Chcete vědět, kdo vám nabídne nejvýhodnější podmínky hypotečního financování? Koukněte na naši kalkulačku!


Autor: Novakova Marie Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 04.05.2016 14:19




4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka