Slovany chtějí ochránit svůj přírodní poklad - mokřad na Černickém potoce

Je málo známé, že se na Slovanech nachází významný krajinný prvek – mokřad na Černickém potoce. Z krajinářského i botanického hlediska je velmi významný. Jedná se o jedinečnou lokalitu v Plzni a jejím okolí a to nejen z důvodu výskytu orchideje prstnatce májového. Zachování mokřadu j...


Je málo známé, že se na Slovanech nachází významný krajinný prvek – mokřad na Černickém potoce. Z krajinářského i botanického hlediska je velmi významný. Jedná se o jedinečnou lokalitu v Plzni a jejím okolí a to nejen z důvodu výskytu orchideje prstnatce májového. Zachování mokřadu je tedy žádoucí.Mokřad je nyní ohrožován ze všech stran: plánovanými stavebními pracemi souvisejícími se zdvojkolejněním železniční tratě z Plzně do Nepomuka, výstavbou hal v sousedství, nevhodnou péčí, černými skládkami nebo dalším bezohledným chováním občanů.„V současné době je potřeba tuto vzácnou plochu chránit více než v minulosti. Zničením tohoto mokřadu by došlo k narušení křehké rovnováhy v přírodě a nevratným škodám. Tento mokřad je v Plzni unikátem a já věřím, že se nám podaří jej zachovat v nezměněném stavu pro další generace,“ sdělila místostarostka městského obvodu plzeň 2 – Slovany Eva Trůková.
 
V mokřadu žije mnoho ohrožených rostlin i živočichů, nejen orchidej prstnatec májový, ale také další druhy mokřadních rostlin (rdesno hadí kořen, kozlík dvoudomý, řeřišnice hořká, kohoutek luční, pcháč zelinný, blatouch bahenní, hrachor luční, tužebník jilmový). Černický mokřad je také biotopem silně ohroženého druhu žáby kuňky žlutobřiché a domovem modráska bahenního, který je v České republice téměř ohroženým druhem, neboť ubývá lokalit vhodných pro jeho život závisející na výskytu krvavce totenu a přítomnosti hostitelských mravenců. 
   

Autor: Úřad městského obvodu Plzeň 2 - Slovany Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka