Student FEL Filip Forejtek bude bojovat na olympiádě v Jižní Koreji

Student 1. ročníku kombinovaného studia oboru Aplikovaná elektrotechnika je úspěšným reprezentantem ve sjezdovém lyžování. V lednu 2018 vyhrál mistrovství ČR v kombinaci, skončil pátý na juniorském MS ve sjezdu a dočkal se dodatečné nominace na ZOH 2018 v Pchjongčchangu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na zimních olympijských hrách, jež začnou slavnostním zahájením v pátek 9. února, by měl student Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni stanout na startu všech disciplín sjezdového lyžování. Čeká jej tedy sjezd, Super-G, alpská kombinace, slalom a obří slalom. O nominaci do týmového závodu se bude rozhodovat až na místě. Těsně před odjezdem do olympijského Pchjongčchangu nám Filip Forejtek poskytl krátký rozhovor. Věříme, že mu společně s námi budete držet u televizních obrazovek palce.

Nominace na olympiádu přišla až na konci ledna po získání dodatečné kvóty pro ČR. Věřil jste, že se do olympijské sestavy dostanete?
S nominací to bylo napínavé posledních 6 měsíců. Věděl jsem, že šance tam je. V prosinci jsem zajel dva dobré výsledky a vypadalo to, že pojedu. O dva týdny později jsme jako Česká republika ztratili dvě místa. To už jsem s tím nepočítal. Nakonec jsme ale dostali od FISu další dodatečná místa, což bylo příjemné překvapení.

V kolika letech jste stál poprvé na lyžích?
Poprvé jsem stál na lyžích, když mi byly dva roky. Když jsem byl malý, jezdili jsme s rodiči často na hory do Rakouska. Navíc přes zimu jsme bydleli ve Špindlerově Mlýně, takže zázemí bylo celkem dobré.

Bavilo Vás lyžování hned, nebo soupeřilo s jinými sporty?
Dřív jsem ještě hrál tenis, plaval a dělal i další sporty. Lyžování ale byl vždy můj hlavní sport a byl jsem v něm lepší než v jiných disciplínách.

Co ze své dosavadní sportovní kariéry považujete zatím za největší úspěch?
Těžko říct. V žákovských kategoriích jsem se dobře umisťoval v mezinárodních závodech, ale to není zas tak důležité. Letos jsem byl 6 setin za bodovanou třicítkou ve Světovém poháru ve Wengenu a na konci ledna pátý na Mistrovství světa juniorů ve sjezdu, s tím jsem spokojený.

S jakým cílem na olympiádu jedete?
Nechci tady teď vymezovat nějakou hranici. Na olympiádu jedu poprvé, je to super zkušenost a budu se snažit o co nejlepší výsledek. Nejsem ještě tak zkušený lyžař, abych bojoval o nejpřednější příčky. Jedu všechny disciplíny, uvidíme, jak mi sednou tratě.

U sportovců se obvykle očekává, že si pro studium volí například FTVS nebo obory nějak spojené se sportováním, případně zdravovědou nebo managementem. Proč jste se rozhodl studovat právě aplikovanou elektrotechniku?
Na základní i střední škole mě bavila fyzika a mám celkově blíž k technickým oborům. Elektrotechnika je obor, kterému jsem nejméně rozuměl, ale vždycky mě zajímal. Tak jsem ho šel studovat na vysokou školu.

Dá se sport na vrcholové úrovni skloubit se studiem technické vysoké škole?
Jsem zapsán na kombinované formě studia. Je mi jasné, že na denním bych se dozvěděl víc informací, ale při mém sportovním programu bych to asi časově nezvládal. Už takhle toho je dost.

Autor: Západočeská univerzita v Plzni Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka