Uznávaný profesor Mojmír Petráň oslavil 99. narozeniny

Své 99. narozeniny oslavil v pondělí 28. března světově uznávaný profesor Mojmír Petráň, který žije v Plzni na Roudné s manželkou Taťjanou a stále se těší dobrému zdraví. Petráň proslul v roce 1964 objevem tzv. konfokálního mikroskopu s dvojitým řádkováním, kterým bylo možné pozorovat živou tkáň, aniž by se do ní...

Cílená propagace v Plzni

Své 99. narozeniny oslavil v pondělí 28. března světově uznávaný profesor Mojmír Petráň, který žije v Plzni na Roudné s manželkou Taťjanou a stále se těší dobrému zdraví. Petráň proslul v roce 1964 objevem tzv. konfokálního mikroskopu s dvojitým řádkováním, kterým bylo možné pozorovat živou tkáň, aniž by se do ní muselo příliš řezat. Byl to objev, který znamenal průlom v mikroskopii životních dějů.
Profesor Mojmír Petráň na snímku z roku 2018. Foto: Paměť národaMojmír Petráň se narodil v Praze na Žižkově, v roce 1942 maturoval na gymnáziu a v roce 1945 začal studovat medicínu, kterou dokončil v roce 1950. Jeho velkým koníčkem byla fyzika a už během války se Petráň věnoval radioamatérství, a dokonce začal stavět přijímače pro zachycení zahraničního vysílání. V pětačtyřicátém se aktivně podílel na bojích při Pražském povstání.  Po vojenské službě začal pracovat ve Fyziologickém ústavu Akademie věd a brzy nato se proslavil významnou publikací Elektrofyziologické metody v biologickém výzkumu.Do Plzně se vědec dostal v roce 1960, kdy začal působit na katedře biofyziky. V roce 1964 absolvoval čtyřměsíční vědecký pobyt na Yaleově univerzitě v Connecticutu. „Po návštěvě Ameriky jsem zjistil, jak by se dal podstatně zlepšit mikroskop, aby se jím daly pozorovat děje zaživa, v živém těle,“ uvedl již dříve Mojmír Petráň v rozhovoru pro Paměť národa. Začal tedy pracovat na svém nápadu a v srpnu 1964 přišel s objevem, který znamenal průlom v mikroskopických technikách.„Zdokonalení mikroskopu spočívalo v tom, že se zviditelnila, zvětšila a zobrazila pouze velmi tenoučká vrstva v tom objektu, který se prohlížel. Všecko, co bylo nad a co bylo pod, nebylo vidět. A nemohlo to tedy kazit obraz toho, co bylo zaostřeno,“ vysvětlil dále v rozhovoru.Mojmír Petráň je držitelem řady ocenění, v roce 2005 obdržel od prezidenta republiky Medaili za zásluhy o stát v oblasti vědy. Mezi jeho koníčky patří kromě jiného překlady poezie a odborných publikací z latiny.
Profesorovi Mojmíru Petráňovi popřály u něj doma starostka Jedničky Helena Řežábová a místostarostka Ilona Jehličková.

Autor: Úřad městského obvodu Plzeň 1 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka