Západočeská univerzita v Plzni a Technická univerzita v Chemnitz otevřou společný studijní program

Startuje společný studijní double-degree program Západočeské univerzity v Plzni a Technické univerzity v Chemnitz pod názvem Pedagogika pohybové prevence.



Děkani Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni a Fakulty humanitních a sociálních věd Technické univerzity v Chemnitz Miroslav Randa a Josef Krems podepsali 31. července smlouvu o společné přípravě českých a německých studentů v rámci studijního programu double degree Pedagogika pohybové prevence.

„Studenti tohoto oboru získají mezinárodní znalosti a zkušenosti, budou se tak v budoucnu moci lépe prosadit na celoevropském trhu v oblasti podpory zdraví," vysvětluje Henry Schulz z Institutu aplikovaných věd při TU Chemnitz.  Václav Salcman z Fakulty pedagogické ZČU v Plzni k tomu dodává: „Získané kompetence usnadní našim absolventům přístup k zahraničním firmám a zařízením v oborech spojených se zdravým způsobem života.“ Obě univerzity spolupracují již několik let na společných vědeckých projektech v oblasti zdraví.

V rámci tohoto nového, přeshraničního studijního programu, budou studentům zprostředkovány informace spojené se zdravým životním stylem, podporou a prevencí zdraví dětí, mládeže, dospělých i seniorů. Studijní program je jak v Sasku, tak v České republice, doposud jedinečný, je určen především pro absolventy sportovních a zdravotnických bakalářských programů. Studium zahrnuje celou řadu specifických sportovně-pohybových témat s důrazem na aplikaci v praxi jako např. zavedení pohybových programů v zaměstnání, možnosti motivace spolupracovníků prostřednictvím sportovních aktivit nebo pohyb v rámci Work Life Balance. „Studijní program citlivě reaguje na aktuální vývoj ve společnosti, která se silnou podporou médií, stále více objevuje význam sportu a zdraví a posiluje povědomí o tématech spojených se zdravým způsobem života“, doplňuje Schulz.

V budoucnu lze očekávat u německých i českých absolventů posílení pozic na trhu práce v oborech spojených s prevencí a podporou zdraví. Získané vzdělání budou moci uplatnit zejména tam, kde bude silný nástup nových trendů a technologií v oborech spojených s tréninkem, aplikací pohybových forem a technologií. „Geografická poloha obou univerzit je pro studenty atraktivní. Kromě vědeckého vzdělání lze velmi dobře studentům zprostředkovat i prakticky orientovanou výuku s pedagogickým podtextem“, potvrzuje Salcman. Součástí studia jsou četné workshopy, letní i zimní výcvikové kurzy, společné přeshraniční projekty. Nelze opomenout i projekty vědecké tak jako hostování akademických pracovníků na partnerských univerzitách. „Jazykové a interkulturní zkušenosti výrazně podpoří osobnostní i profesionální vývoj studentů“, předpovídá Schulz.   

Autor: Západočeská univerzita v Plzni Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka