Vytlačí Shit Poetry z trhu Slam Poetry? Věhlasní

"Čas který trávíme na hajzlu přestal být produktivní. V uspěchaný době se ztratila duchovní podstata toho pravého „vyprázdnit se“, využít čas kdy je člověk v klidu sám sebou. Zapomněli jsme na možnost kterou denně máme, vyjádřit se, složit báseň, propojit co jde ven, po materiální a duchovní rovině. Chceme obnovit tradici Shit Poetry, aby čas strávený na hajzlu byl opět produktivní. Nesedět tam jako pecka, pište a skládejte, dejte ze sebe ven to nejlepší, a sdílejte to!"


V poslední době probíhá v ČR rehabilitace směru Shit Poetry, hlavně díky možnostem snadno svoje myšlenky sdílet mezi ostatní, prostřednictvím sítí a dalších online nástrojů.

Z historie Shit Poetry:

Shit Poetry – volně přeloženo jako „Zasraná, zkurvená poezie“ má kořeny už v dávné minulosti. Mnoho slavných umělců, básníků, skladatelů a spisovatelů dosáhlo svých nejlepších děl právě když konali potřebu, i když se někteří z nich k tomuto směru obávali otevřeně hlásit. Bylo to částečně z obav před vládnoucí garniturou - mnoho režimů se snažilo Shit Poetry potlačit jako něco neetického, zahanbujícího, co není vhodné podporovat jako oficiální kulturní proud.

Mezi největší propagátory Shit Poetry patřili např Karel Hynek Mácha, Jan Neruda, Karel J. Erben (ten se později od Shit Poetry údajně distancoval..) dále to byl Karel Kryl, který měl kvůli tomu ale velké problémy s režimem – prakticky po dobu 40ti let komunismu byla Shit Poetry u nás velmi tvrdě potlačována.

Ze zahraničí to jsou např slavný francouzský existencialista Jean Paul Sartre, Don Miguel Ruiz, Charles Bukowski, Kurt Vonnegut.. a další umělci jako frontman kapely The Doors Jim Morisson, kapela Sex Pistols.

Ze současných umělců je jasně patrný příklon k Shit Poetry u umělců jako je hip hop zpěvák Jay Z, režisér Spike Lee, herec Chris Rock, kapely The Clash, Visací Zámek, a svým způsobem i zpěvačka Adele..


Vize Shit Poetry :
 

Předseda spolku Shit Poetry v ČR k tomu uvádí :

"Čas který trávíme na hajzlu přestal být produktivní. V uspěchaný době se ztratila duchovní podstata starého „vyprázdnit se“, využít čas kdy je člověk na záchodě v klidu sám sebou. Zapomněli jsme na možnost kterou denně máme -  vyjádřit se, složit báseň,  propojit co jde ven -  po materiální a duchovní rovině. Chceme obnovit tradici Shit Poetry, aby čas strávený na hajzlu byl produktivní. Nesedět tam jako pecka, pište a skládejte, dejte ze sebe ven to nejlepší, a sdílejte to!

Zatím se tvorba šířila mezi uzavřenou skupinou, kteří tvoří hlavně po ránu, výsledky si rozesílali formou SMS. Díky velkému zájmu jsme dali do oběhu otevřenou skupinu na facebooku s názvem : Shit Poetry , kde se můžou připojit další umělci, co zatím čas na záchodě nevyužívali tak produktivně"

https://www.facebook.com/groups/shitpoetry/



Duchovní inspirace:

Z nejvíce známých jmen uvedeme jen několik citátů :

Vítězslav Nezval : „Bylo tu však něco těžkého co drtí, odvaha i radost z života i smrti“

Don Miguel Ruiz : „Hledejte oduševnělost i v posraných plenkách“

Sex Pistols „I use the best I use the rest“ (volně – použiju to nejlepší, použiju i ten zbytek.. ze skladby Anarchy in UK“

Jim Morisson : „Well, show me the way, to the next whiskey bar, Oh, don't ask why“ (volný překlad – tak ukaž mi cestu, k dalšímu Whiskey baru, oh, neptej se proč ..)

Karel Kryl : „Heslo, Hovno kleslo“

Ivan Hlinka „ Hlavně se z toho neposrat „

František Nepil : „a já teď zajdu tam, kam i král chodí sám“

Tupac Shakur „ Naser si ty vole“

Austin Powers " Ukaž svýmu hovnu kdo je tu šéf"



Fotogalerie
Autor: Jan Bitman Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 20.03.2016 20:33




0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka