Zprávy z Jedničky: První obvod podporuje hnízdění ptactva. Umístí proto další budky

Dohromady čtyřicet budek vyrobených ze smrku a borovice bude do konce února nainstalováno u Košuteckého jezírka, v parku U Bazénu, v horní části Bolevecké návsi a v lokalitě u Pramenů na Roudné. Budky určené pro hnízdění ptactva budou mít vletové otvory pro sýkorku modřinku, sýkoru koňadru a rehka ...


Dohromady čtyřicet budek vyrobených ze smrku a borovice bude do konce února nainstalováno u Košuteckého jezírka, v parku U Bazénu, v horní části Bolevecké návsi a v lokalitě u Pramenů na Roudné. Budky určené pro hnízdění ptactva budou mít vletové otvory pro sýkorku modřinku, sýkoru koňadru a rehka domácího a zahradního.
Tak vypadají nové budky, které budou umístěny například u Košuteckého jezírka, ale i na dalších místech v obvodu. „Budky budou umístěny na stromech, a to velmi šetrně k dřevinám. Minimálně jednou za dva roky budou zkontrolovány a vyčištěny,“ uvedla vedoucí Odboru životního prostředí a dopravy ÚMO Plzeň 1 Romana Tomašuková.Obvod tak podle jejích slov pokračuje ve zlepšování podmínek pro hnízdění ptactva na svém území. Už předloni na podzim bylo nainstalováno celkem 26 budek v Lochotínském parku. Budky si přáli obyvatelé přilehlých Vinic, kteří se tak vyjádřili při setkání s vedením prvního městského obvodu. „Protože přirozeným prostředím pro ptáky jsou lesy a parky, vyhodnotili jsme Lochotínský park jako nevhodnější lokalitu pro umístění ptačích budek, neboť se nachází v bezprostřední blízkosti vinického sídliště,“ vysvětlila Tomašuková.V Lochotínském parku je nyní dvanáct budek pro špačky a krutihlava, ale mohou v nich hnízdit i sýkory či vrabci. Dalších dvanáct budek je hlavně pro sýkory a dvě budky pak pro netopýry.„Všechny mají zvýšenou ochranu proti predátorům a jsou šetrně uchyceny, tak aby nepřekážely při péči o dřeviny a hlavně je nepoškozovaly. Navíc funkční, kvalitní a bezpečná budka působí i výchovně a motivuje veřejnost k tomu, že si třeba ptačí budku pořídí i na svou zahradu či k domu,“ podotkla Tomašuková.Zlepšování životních podmínek pro hnízdění ptactva ve městech je důležité i kvůli tomu, že vlivem urbanizace a změny krajiny ptactva všeobecně ubývá.

Autor: Úřad městského obvodu Plzeň 1 Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka