48 hodin na Plzeňsku: Klenoty západních Čech

Plzeňsko, kraj s bohatou historií a unikátní kulturou, je místem, kde se snoubí tradice s moderním životem. Od slavného piva až po historické památky, každý kout tohoto regionu skrývá něco, co stojí za objevení. V následujících řádcích vám představíme, jak si užít dva dny plné objevů, chutí a příběhů z Plzeňska.


Pohled na největší chloubu Plzně aneb Pivo mezi největší chlouby bezesporu patří

Plzeň je neodmyslitelně spojena s pivovarnictvím, které zde má dlouhou a významnou tradici. Historický milník nastal v roce 1842, kdy Josef Groll uvařil první várku světlého ležáku. Tento ležák, dnes známý jako Pilsner Urquell, představil světu nový druh piva, který se rychle stal populárním díky své chuti a kvalitě.

Tento průlom měl významný dopad nejen na místní ekonomiku, ale i na pivovarnictví jako takové. Způsob výroby piva v Plzni inspiroval mnoho pivovarů po celém světě. Až do dnešních dnů zůstává Plzeňský Prazdroj jedním z největších a nejznámějších pivovarů na světě, který ročně přivábí tisíce návštěvníků. (Pro upřesnění informace, dnes světoznámé pivo Plzeň je vlastnena firmou Asahi Breweries.

Kromě Pilsner Urquell, existuje v Plzni řada dalších menších pivovarů a pivnic, které nabízejí různé druhy piva. Tyto menší pivovary často experimentují s novými chutěmi a recepty, což odráží dynamický charakter pivovarnictví v regionu. Pro zajímavost si všechny pivovary můžete prohlédnout zde.

Image title



Jak je to s návštěvou tohoto pivovaru?

Délka Prohlídky: (nabídka zde)

  • Trvání: 110 minut.

Vstupné:

  • Standardní vstupné: 380 Kč.

  • Zvýhodněné vstupné: 300 Kč (pro děti od 6 do 15 let, studenty do 26 let, seniory nad 65 let, držitele TP, ZTP, HI YHA karty).

  • Rodinné vstupné: 1050 Kč (pro 2 dospělé + max. 3 děti).

Speciální Nabídky:

  • Prohlídka Pivovaru + Pivovarského Muzea: 451 Kč (sleva 15%).

  • Prohlídka Pivovarů Plzeňský Prazdroj + Gambrinus: 536 Kč (sleva 15%).

Zajímavosti Prohlídky:

  • Historické sklepy, kde se vyrábí Pilsner Urquell tradiční metodou.

  • Degustace nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell z dubových sudů. (z vlastních zkušeností vám toto pivo chutnat nebude (-: )

  • Prohlídka moderní stáčírny s kapacitou 120 000 lahví za hodinu.

Rychlý pohled na: Historii, architektura a Kultura

Plzeň je město s bohatým architektonickým dědictvím. Gotická katedrála svatého Bartoloměje s nejvyšší věží v České republice je jednou z nejvýraznějších staveb ve městě. Věž katedrály nabízí nejen nádherný výhled na město, ale je také symbolem plzeňského duchu a odolnosti. Pokud se podíváte nahoru s dětmi, zkuste se zeptat dětí, jestli napočítají všechny schody. Dopočítaly se 301 schodů? Tak to jim dejte sušenku a nebo mějte u sebe sušené meruňky - ano, trošku reklamy, ale moje děti je zbožňují.

Městské náměstí je dalším architektonickým skvostem. Obklopeno historickými domy různých slohů, od renesance po baroko, představuje náměstí živé centrum města. Radnice, umístěná na náměstí, je vynikajícím příkladem renesanční architektury a patří mezi nejkrásnější radnice v České republice.

Věděli jste, že:Plzeň byla jedním z prvních měst v Evropě, kde byla zavedena elektrická tramvajová doprava. V roce 1899, jen pár let po prvních elektrických tramvajích v Berlíně a Vídni, začala v Plzni jezdit elektrická tramvaj. Tento krok svědčí o technologickém pokroku a inovačním duchu, který byl pro Plzeň typický již od jejího založení.

No a teď se podívejme, jak můžete využít dva dny v Plzni a okolí.

V první řadě ubytování

Plzeň nabízí širokou škálu ubytovacích možností, od rodinných hotelů až po luxusní wellness resorty. Pro rodiny s dětmi a páry hledající odpočinek a relaxaci jsou zde dvě doporučené možnosti:

Rodinný Hotel: Parkhotel Plzeň

Tento hotel je ideální pro rodiny s dětmi. Nabízí prostorné rodinné pokoje, dětské hřiště a bazén, což je ideální pro zábavu a relaxaci celé rodiny. Hotel se nachází v klidné části města blízko přírody, což je skvělé pro rodinné výlety a procházky. Kromě toho je hotel vybaven restaurací, která servíruje jídla vhodná i pro malé hosty.

Wellness Hotel pro Páry: Courtyard by Marriott Plzeň

Tento hotel je zaměřen na páry hledající relaxaci a klid. Nabízí luxusní ubytování, wellness centrum a spa, kde si můžete dopřát masáže a relaxační procedury. Hotel je umístěn v centru města, což umožňuje snadný přístup k místním památkám a restauracím. 

Co doporučujeme: Za nás doporučujeme si prohlédnou následující odkaz s ubytováním Plzeň, kde se dostanete na ubytovací portál MegaUbytko.cz, kde naleznete spousty dalších možností. 

Den 1:

Ráno - Plzeňské historické centrum:

Začněte den prohlídkou historického srdce Plzně. Navštivte katedrálu sv. Bartoloměje, (o které je napsáno výše). Tato gotická stavba je ikonou města a nabízí neopakovatelný výhled na Plzeň. Poté se vydejte na procházku po historickém náměstí, kde na vás čekají impozantní renesanční a barokní budovy, a vychutnejte si atmosféru starobylého města.

Oběd - Restaurace Na Spilce:

Pro oběd zavítejte do restaurace Na Spilce v areálu pivovaru Pilsner Urquell. Tato restaurace nabízí široký výběr tradiční české kuchyně a samozřejmě čerstvé pivo přímo z pivovaru.

Pro vaší informaci níže naleznete souhrn jídelního lístku (platný listopad - 2023

Kategorie

Položka

Cena

Studené předkrmy

Hovězí tatarák (100g)

225 Kč


Naše vepřová tlačenka (150g)

225 Kč


Žitný chléb s mlátem (2 ks)

75 Kč

Teplé předkrmy

Talián v silném vývaru (150g)

195 Kč


Kapří hranolky (150g)

245 Kč


Buřty na černém pivu (150g)

195 Kč

Polévky

Slepičí vývar (0,2 l)

85 Kč


Kulajda s hříbky a liškami (0,2 l)

95 Kč

Hlavní jídla

Smažený telecí řízek v pivní strouhance (150g)

295 Kč


Hovězí loupaná plec na smetaně (130g)

295 Kč


Pivní guláš z hovězího lýtka (150g)

285 Kč

Veganská jídla

Kroupeto s hříbky a liškami (200g)

225 Kč

Vegetariánská jídla

Brambory "na loupačku" s farmářským tvarohem (200g)

195 Kč

Saláty

Rajčatový salát s červenou cibulkou (150g)

85 Kč


Okurkový salát s koprem (150g)

85 Kč

Dezerty

Makové buchtičky s vanilkovým krémem (100g)

165 Kč


Marcipánová brambora s krémem z čokolády (1 ks)

125 Kč

Není to extra nóbl restaurace, ale určitě z vlastních zkušeností stojí za návštěvu. Pokud se chcete podívat jak to vevnitř vypadá, mrkněte na toto video - od Pana Plešatého. 

Odpoledne - Plzeňský Prazdroj:

Odpoledne je ideální čas pro návštěvu pivovaru Plzeňský Prazdroj. Prohlídka vám nabídne exkurzi do historie a současnosti výroby legendárního piva Pilsner Urquell. Seznámíte se s unikátním procesem výroby piva a ochutnáte čerstvý Pilsner přímo z dubových sudů. (ceny a bližní info už znáte z článku výše)

Večer - Divadlo J. K. Tyla:

Večer můžete strávit v Divadle J. K. Tyla, kde na vás čekají různá představení od klasických divadelních her až po moderní inscenace.

Den 2:

Ráno - Zámek Kozel:

Druhý den začněte výletem na zámek Kozel, nacházející se nedaleko Plzně. Tento klasicistní zámek, obklopený idylickým parkem, je ideálním místem pro klidnou procházku a obdivování historické architektury.

Oběd - Lokální hospůdka v okolí:

K obědu doporučujeme zastavit se v některé z místních vesnických hospůdek. Tyto hospůdky nabízejí domácí atmosféru a často vaří tradiční česká jídla.

Odpoledne - Zoologická a botanická zahrada Plzeň:

Pro odpoledne je skvělým tipem návštěva Zoologické a botanické zahrady v Plzni, která je jednou z nejstarších zoo v České republice. Zde můžete relaxovat a poznávat různé druhy rostlin a zvířat.

Nestačí vám to? 

Pokud byste chtěli alternativi spíše třeba na turističtější lokality, tak opět z vlastního doporučení navštivte nedaleký zatopené lom “Lomeček”. Zde můžete vidět průzračnou vodu a pokud chcete zažít něco extra, můžete se podívat i pod hladinu a koukat na ryby. (které předtím nakrmíte - obzvláště dětem se to určitě líbit bude!) 

Většina z vás pojede směrem na Prahu - zde, pokud budete mít čas nezapomeňte u města Beroun navštívit Svatý Jan pod Skalou. Toto místo vám doporučuji všema deseti. Kromě krásného kláštera je zde “díra” ve skále. Tím, že se nachází pod klášterem, tak o této díře panují pověsti o čertech, ďáblovi a další.. (více o tom v tomto článku)

Autor: Vašek Brynda

Foto: 

https://pixabay.com/photos/square-market-architecture-city-4905444/

https://pixabay.com/photos/plzen-czech-republic-plze%C5%88-cesky-4758650/

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 28.11.2023 10:56



10 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka