5 tipů na urbex: Záhadné opuštěné hotely

V minulosti to bývaly luxusní hotely, které hostily návštěvníky z celého světa. Dnes z nich zbyly jen ruiny, které lákají milovníky urbexu (z angličtiny Urban Exploration).


Pojďme se podívat na 5 zajímavých opuštěných hotelů v Evropě a jeden urbexový bonus na domácí scéně.

Hotel Polesí, Pripjať

Většina návštěvníků, kteří před 40 lety přijeli do Pripjati, bydlela v tomto hotelu. Jenže výbuch nedaleké jaderné elektrárny proměnil Pripjať v město duchů. Svého času byl hotel velice luxusní, protože se zde ubytovávaly i ty nejváženější návštěvy, které mířily většinou do elektrárny. V současnosti je celá oblast po výbuchu stále zamořená a vstup je možný pouze s dozimetrem a akreditovaným průvodcem.

Holiday Inn, Bejrút

Jako připomínka několika válek stojí v centru Bejrútu hotel Holiday Inn, který stále na sobě nese svědectví v podobě děr po ostřelování.

Tento hotel vznikl pouhé dva roky před začátkem první občanské války v Libanonu. V té době byl Bejrút považovaný za takové Las Vegas Středního východu a tento luxusní hotel jen podtrhával tuto výjimečnost. 

Během války měl hotel strategický význam. Byl totiž nejvyšší budovou v centru města blízko moře. O hotel bylo svedeno několik bitev mezi křesťanskými a palestinskými milicemi.

Dnes je hotel kompletně zničený. Z prasklin betonu vyrůstá vegetace, uvnitř jsou k vidění jen politické graffiti a díry po kulkách nebo ostřelování těžkými zbraněmi. 

Prora Rujána

Prora je megalomanský ubytovací komplex na ostrově Rujána, který byl postavený za hitlerovského Německa a měl sloužit jako prázdninová ubytovna až po 20 000 dělníků. Celý komplex se táhne nedaleko písčité pláže a měří 4,5 kilometru. Areál měl vlastní kino, koncertní sál a sportovní hřiště. 

Po konci 2. světové války sloužil areál jako kasárna východoněmecké lidové armády. Po znovusjednocení Německa byla část komplexu přestavěna na hostel, v jiné části vzniklo muzeum a došlo dokonce k přestavbě některých budov na luxusní apartmány.

Haludovo, Krk

Hotel Palace na ostrově Krk byl jedním z nejluxusnějších hotelů v bývalém východním bloku. Za jeho vybudováním stojí americký podnikatel Bob Guccione. Zdejší pokoje hostily světové celebrity a dokonce se zde ubytoval i Saddám Husajn. Hotel však nebyl rentabilní a v krátké době zkrachoval. Během jugoslávského konfliktu se stal útočištěm válečných uprchlíků a dnes jen chátrá. 

Urbex na Plzeňsku

Člověk nemusí jezdit stovky kilometrů, aby zažil urbexové dobrodružství. Mnoho příležitostí se nachází i doma. Konkrétně třeba nedaleko Plzně chátrá raketová základna z roku 1962. Dnes již samozřejmě bez raket, ale historie z tohoto místa dýchá. Naleznete zde velitelství, strážnici i několik bunkrů. 

Další z řady skvělých urbexů jsou Plzeňské Městské lázně ze 30. let, které sice byly vyhlášené jako ostuda města, ale pro urbexové nadšence je to skvělá příležitost. Stavba začala v roce 1929 a dokončena byla roku 1932. Lázně byly částečně vystavěné s antickými prvky, jenže nálet roku 1944 tuto výzdobu poškodil a už nikdy nebyla zrestaurovaná. Za socialismu lázně sloužily ještě 40 let, ale potřebné rekonstrukce se nedočkaly. Definitivně zavřené byly roku 1993. Dnes zde probíhají paintballové souboje a budova láká urbexové objevitele. 

Autor: Petr Vondrlík


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 16.11.2020 13:07



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka