85letý muž z Přeštic naletěl falešným energetikům a přišel o 24 tisíc

V neděli po jedné hodině odpoledne zazvonili v Přešticích na dům, kde bydlí 86letý senior, žena a muž. Majiteli vysvětlili, že jdou na odečet elektřiny a nesou přeplatek a on je pustil dovnitř.

Cílená propagace v Plzni

Ženu odvedl k elektroměru a muže do kuchyně, kde s ním začal sepisovat fiktivní doklad o vrácení přeplatku. Při té příležitosti neznámý muž zmínil, že má u sebe pouze bankovku v hodnotě dvou tisíc korun a potřebuje vrátit zpátky.  Senior tedy odešel do ložnice, kde měl uschovanou obálku s penězi a s určenou částkou se vrátil zpátky do kuchyně. Celou dobu jej zřejmě žena sledovala, a když odešel, odcizila celou obálku s 24 tisíci korunami.  Jakmile návštěva opustila dům, majitel zjistil, že dveře do ložnice jsou uzamčené a klíč chybí. Poté, co se dostal dovnitř, zjistil, že obálka zmizela a kontaktoval policii.

Podobný případ se stal i v Horažďovicích, kdy dvě ženy navštívily dopoledne dům jedné seniorky a pod záminkou kontroly elektroměrů, se snažily dostat dovnitř. Naštěstí šla kolem v tu chvíli sousedka, které se podvodnice zalekly a utekly do připraveného vozu. Tam na ně čekal muž a odjeli.

Jednalo se o muže a ženy snědší pleti. Muž měl být silnější postavy, ve věku přibližně 45 až 50 let. Policisté ihned na případech začali intenzivně pracovat a po pachatelích pátrají.

Nejlepší obranou proti podvodníkům jsou samozřejmě zamčené dveře a nevpouštění cizích lidí dovnitř bytu či domu.  Pachatelé, kteří páchají podobnou trestnou činnost, umějí velmi dobře komunikovat a starší lidé jim bohužel ve většině případů uvěří. Proto žádáme všechny, kteří mají starší rodiče, aby je upozornili, že se mohou stát obětí podvodníků, vysvětlili jim možná rizika. Je důležité poukázat na největší chybu: POUŠTĚNÍCÍ CIZÍCH LIDÍ DOVNITŘ SVÝCH OBYDLÍ.  Další věc, která by nám pomohla, je včasné oznámení případu. Pokud už se stane, že ke krádeži cenností dojde, je nutné, abychom byli informováni, co nejdříve.  Samozřejmě pokud budou poškození schopni popsat co nejvíce pachatele, napomůže nám to v pátrání.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 21.09.2016 06:15



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka