Draženovští rodáci o víkendu oblékají lidové kroje

Tradiční sraz rodáků se tento víkend již po sedmé uskuteční v chodské obci Draženov na Domažlicku. Většina kulturního programu pro rodáky a přátele obce se uskuteční na dvoře statku U Podestátů.

Cílená propagace v Plzni

Od pátku 22. 5. do neděle 24. 5. zde zní dechová hudba, připraveno je i promítání a výstavy. Místní samozřejmě využijí příležitost a obléknou své krásné lidové kroje. 

„Právě díky účasti lidí v krojích, kterých jsou rozhodně stovky, je naše slavnost ceněná. Zároveň ji stavíme na historických souvislostech, na které jsme moc pyšní,“ vysvětluje starosta obce Štěpán Sladký. Odkazuje tak na skutečnost, že Draženov je rodištěm vůdce Chodského povstání Kryštofa Hrubého. Zmiňuje ale i výročí 120 let od vzniku chodského praporu se psí hlavou, který je vlajkou všech jedenácti chodských vesnic, ale domov má právě v Draženově.

Rodáci se v Draženově sjíždí již přes 40 let. „První ročník se konal v roce 1972 a z jeho přípravného výboru žijí již pouze tři lidé. Proto jsme se rozhodli na téma prvního sjezdu rodáků připravit i výstavu,“ dodává Štěpán Sladký. 

Slavnostní víkend zahájí v pátek večer pouťová zábava. V sobotu se v 15 hodin na „Pavlouc kopci“ sejdou účastníci slavnostního průvodu obcí, na který naváže bohatý kulturní program ve statku U Podestátů. Zde bude i večer znít dechová hudba kapely Horalka. V neděli bude akce pokračovat u Dobré Vody, kde začne již v 9 hodin ráno dechový koncert Domažličanky. Od 11 hod v místní kapli proběhne mše svatá, po ní také májová pobožnost. Otevřeny budou i doprovodné výstavy ve špýcharu a U Podestátů věnované zaniklým místům obce, výročí chodského praporu, prvnímu sjezdu rodáků nebo spisovateli Janu Vrbovi. Slavnost ukončí v neděli opět koncert dechové hudby, a to ve 14 hodin U Podestátů.

Selský statek U Podestátů, kde se odehraje většina programu sjezdu, je kulturní památkou ze zlomu 17. a 18. století. Statek s nádvořím byl kompletně opraven. V současné době zde sídlí centrum tradičních řemesel a klubovna mládeže. Součástí stavení je i patrový špýchar, ve kterém je od roku 2003 zřízeno malé vesnické muzeum. 

Díky kulturnímu programu a především všude přítomným barevným krojům je draženovská slavnost příjemnou příležitostí, jak strávit víkend a poznat tradice a historii Chodska. 

Všichni návštěvníci jsou srdečně vítáni. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka