Možnosti tu jsou pokořily 100 vytvořených pracovních příležitosti pro handicapované

Společnost Možnosti tu jsou o.p.s. již osmým rokem naplňuje své poslání, kterým je podpora vytváření nových pracovních míst a zaměstnanost lidí se zdravotním znevýhodněním.

Cílená propagace v Plzni

Společným jmenovatelem projektů a veškerých aktivit je měnit pohled na zaměstnávání lidí se zdravotním znevýhodněním. V tomto roce tato společnost překonala metu sta zaměstnaných lidí se zdravotním znevýhodněním, a to díky úspěšnému fungování svých stěžejních projektů: Café Restaurant Kačaba, SecondHelp, Zdravá svačina a Kavárna Havlíčkovka.
 
"Na začátku všeho byla Kačaba, ta byla, je a nadále zůstává srdcem naší společnosti. Důležitá je nejen proto, že vznikla jako první, ale také proto, že poskytuje pracovní rehabilitaci, kterou ročně projde 8 až 10 lidí se zdravotním znevýhodněním. V pracovní rehabilitaci trénujeme lidi se zdravotním znevýhodněním v tom, jak získat a udržet si práci a tím uspět na otevřeném trhu práce. V současné době si držíme 75% úspěšnost zaměstnanosti lidí, kteří pracovní rehabilitací úspěšně prošli a uspěli na otevřeném trhu práce," uvádí ředitel společnosti Roman Hajšman.

"Nejvíce absolventů nachází práci v našem řetězci SecondHelp, který nabízí kvalitní oblečení z druhé ruky již v pěti obchodech v Plzni, Klatovech, Nýrsku a nově také v Sušici. V pondělí 2. března od devíti hodin totiž otevřeme zbrusu nový Secondhelp v ulici T. G. Masaryka v Sušici. Právě díky otevření sušického obchodu překonáme metu 100 zaměstnaných lidí se zdravotním znevýhodněním. Příští týden se tedy posuneme na metu 101," upřesňuje konkrétní čísla Hajšman.

Tohoto úctyhodného čísla by se však společnost Možnosti tu jsou, která je dceřinou společností Diakonie Západ, nepodařilo dosáhnout bez přispění dvou jejích "mladších" projektů. "Pevně věřím, že se v blízké době zkušenostmi i počtem zaměstnanců přiblíží svým starším "kolegům" i Zdravá svačina, která nabízí v Plzni školám a jejich žákům cenově dostupné a kaloricky vyvážené svačiny z těch nejlepších surovin, a Kavárna Havlíčkovka v Horažďovicích," pokračuje ve výčtu aktivit společnosti Hajšman.

Jak hodnotí svoji práci po osmi letech fungování jeden ze zaměstnanců společnosti Možnosti tu jsou?
 
Zeptali jsme se Pavla z Café Restaurant Kačaba. "V Kačabě jsem zaměstnán od srpna roku 2008, takže pokud dobře počítám, tak jsem začal sedmý rok. Přes číšníka a vedoucího směny na kavárně jsem se dostal na pozici samostatného kuchaře a myslím si, že jsem se v tomto stoprocentně našel. Práce v Kačabě je specifická v tom, že se zde přistupuje velice lidsky k zaměstnancům, což je pro mě, který má zdravotní problémy, dost výrazný faktor," vzpomíná a hodnotí Pavel.

"Kačaba je jiná v tom, že umožňuje zaměstnání lidem se zdravotním postižením. Díky tomu člověk, který je relativně zdravý, přijde do jiného prostředí, kde ho obsluhují lidé s handicapem a on má možnost začít srovnávat a hlavně si uvědomovat, co je vlastně v životě důležité," pokračuje Pavel.

Co závěrem dodat k oslavě dosažení mety 101 zaměstnanců se zdravotním znevýhodněním?
 
"Největší naší radostí je, že se na nás stále obrací lidé se zdravotním znevýhodněním, kteří mají motivaci k práci. Co už tak radostné není, je fakt, že nepřibývá firem, které by měly odvahu lidi se zdravotním znevýhodněním zaměstnat," hodnotí krátce uplynulých osm let činnosti ředitel Možnosti tu jsou o.p.s. Roman Hajšman

"Nejdůležitějšími partnery se za dobu naší existence staly Úřad práce ČR, Plzeňský kraj, město Plzeň a Korandův sbor - farní sbor Českobratrské církve evangelické v Plzni. Bez podpory zmiňovaných institucí by rozhodně naše projekty neměly takový úspěch," doplňuje Hajšman.


Konkrétní čísla a informace o Možnosti tu jsou o.p.s.

Café Restaurant Kačaba:
 kavárenská a hostinská činnost, Plzeň, 40 OZP, www.kacaba.cz
SecondHelp:
 prodej oblečení z druhé ruky a outlet, Plzeň 3x, Klatovy 1x, Nýrsko 1x, Sušice 1x, 40 OZP, www.secondhelp.cz
Zdravá svačina:
 výroba zdravých svačin do škol, Plzeň, 8 OZP, www.zdrava-svacina.cz
Kavárna Havlíčkovka:
 kavárenská činnost, Horažďovice, 6 OZP, facebook.com/kavarnacajokraj
Možnosti tu jsou o.p.s.:
 administrativa v podpoře organizace, Plzeň, 7 OZP, www.moznostitujsou.cz
 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka