Nejvíce „světel“ mají domácnosti z Olomouckého, nejméně Plzeňského kraje

V českých domácnostech denně svítí 64 milionů světelných zdrojů: tedy wolframových žárovek, kompaktních „úsporek“, „halogenek“ či nově také LED žárovek.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na jednu domácnost jich připadá průměrně patnáct, přičemž za rok lidé nakoupí zhruba čtyři kusy a vyřadí alespoň tři. Vyplývá to z průzkumu společnosti EKOLAMP, který proběhl mezi 1219 respondenty.

„Nejvíce světel se rozsvítí v Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, kde na domácnost připadá více než 17 zdrojů, naopak nejméně jich svítí v Plzeňském a Ústeckém kraji, kde je průměr okolo deseti,“ říká Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel. 

V domácnostech převažují klasické wolframové žárovky (42 %), ale jejich počet meziročně klesá ve prospěch úspornějších typů osvětlení: kompaktních zářivek (28 %) a LED světelných zdrojů (10 %). 

Polovina vyřazených „úsporek“ končí na skládkách

Tuzemské domácnosti a firmy za poslední rok předaly k recyklaci téměř pět milionů světelných zdrojů. Z vyřazených světelných zdrojů se zužitkovalo vše: stovky tun skla, plastů a kovů. Zároveň bylo bezpečně zpracováno více než 26 kilogramů toxické rtuti, která je uvnitř světelného zdroje neškodná a pro svícení nutná. „Toto množství rtuti by teoreticky mohlo ve volné přírodě znečistit vodu v objemu téměř dvou vodních nádrží Lipno či 82 Máchových jezer,“ dodává Zuzana Adamcová.

O umístění sběrného místa vyřazených světelných zdrojů mají povědomí dvě třetiny Čechů. V praxi však „úsporky“ recykluje zhruba jen 50 procent obyvatel. „Lidé jsou ochotni odnášet nefunkční světelné zdroje průměrně do vzdálenosti 1382 metrů,“ dodává Zuzana Adamcová.

V Česku je nyní k dispozici přes 4560 sběrných míst, přičemž jejich počet neustále roste. Vyřazené úsporné zářivky lze vrátit v obchodech s elektronikou, ve sběrných dvorech obcí či do malých sběrných nádob, které se nacházejí v obchodních centrech, na úřadech nebo v řadě firem.

POZNÁMKA: Výzkum letos pro společnost EKOLAMP provedla výzkumná agentura Markent formou interview mezi 1219 respondenty ve věku od 18 do 64 let z celé České republiky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
11.12.2015 08:12



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka