Unikátní výstava ukáže portréty současných Plzeňáků

Unikátní výstava obrazů Gottfrieda Lindauera, která bude probíhat v letošním roce v Západočeské galerii města Plzně, inspirovala tým EHMK Plzně 2015 ke komunitnímu projektu, který chce skrze portréty lidí žijících v Plzni ukázat současnou tvář města.

Cílená propagace v Plzni

Projekt „Tvář Plzně“ je parafrází Lindauerových portrétů náčelníků maorských kmenů. Dnešní Plzeň ale není svazem kmenů. Její sociální a kulturní pestrost nelze ukázat jednoduše tím, že bychom vystavili obrazy nějakých místních náčelníků nebo typických domorodců. Organizátoři chtějí naopak Plzeň zachytit v její různorodosti, každodenním prolínání sociálních světů a v pohybu jejích proměn. Hledají nečekaná spojení mezi zdejšími lidmi, významnými místy a určitými okamžiky během denního cyklu.    

Porota tvořena zástupci Plzně 2015, Petrem Hájkem, ředitelem Chemistry Gallery v Praze, antropologem Tomášem Hirtem z FF ZČU a vybranými umělci, vybere na základě zaslaných přihlášek a během „komunitního castingu“ deset jedinců, jejichž portréty následně vytvoří pestrou a typickou tvář Plzně.

Pro projekt bylo osloveno šest současných mladých malířů, kteří budou mít sami velký podíl na výběru portrétovaných, se kterými se poté osobně setkají, aby více pronikli do jejich života, a aby si vytvořili originální fotografie pro své budoucí dílo.

Byli osloveni tito umělci: - Jan Mikulka - Jan Uldrych - Alžběta Josefy - Zdeněk Trs - Tomáš Němec - Aleš Brázdil

Portréty budou vystaveny v  galerii v prostoru DEPO2015. Obrazy doplní fotografie jedinců spíše reportážního charakteru a texty, pojednávající jak o portrétovaném a jeho životě ve městě, tak o osobnosti umělce. Na výstavě bude také uveden film, dokumentující celý průběh projektu- od výběru, setkání umělců s vybranými jedinci, přes samotnou malbu, až po instalaci výstavy.

Jako doprovodný program výstavy bude uspořádána komentovaná prohlídka a beseda s umělci i portrétovanými osobami pro širokou veřejnost. Vznikne také malý katalog, obsahující reprodukce obrazů, fotografie a doprovodné texty.

Důležitým závěrem a součástí celého projektu bude po skončení výstavy dražba všech obrazů, jejíž výtěžek půjde zpět portrétovaným jedincům, kteří je použijí v souladu se záměrem uvedeným v přihlášce. Projekt tak ještě více dostojí svému komunitnímu charakteru. Dražba bude probíhat v rámci festivalu dobrovolnických a dobročinných aktivit Anděl Fest v září 2015.


VÝZVA: Přihlas se a staň se jednou z tváří Plzně!

Máš zajímavý životní příběh spjatý s Plzní?  Cítíš se být součástí skupiny, která formuje identitu města? Nebo jsi cizinec, který se v Plzni našel?  Svou tváří a příběhem nám pomoz vymalovat současný pestrý obraz města. Vybereme 10 tváří, které zachytí Plzeň v její rozmanitosti a prolínání sociálních světů.  Portréty od současných českých malířů budou od června vystaveny v DEPO2015. Protože na konci výstavy proběhne dobročinná dražba obrazů, jejíž výtěžek půjde zpět do rukou portrétovaných, je součástí přihlášky také návrh, jak zlepšit život kolem sebe či ve své komunitě.

Obsah přihlášky: 1) vaše fotografie v charakteristickém nebo jakkoli významném prostředí a čase 2) životní příběh spjatý s Plzní, s okolím, s lidmi… 3) návrh využití výtěžku z dražby obrazu (podmínkou je dobročinný účel využití peněz, např. v rámci sociálně prospěšné aktivity) 4) kontaktní informace

Přihlášky zasílejte do 20. 3. 2015 na emailovou adresu: jiratova@plzen2015.cz.

Porota tvořena zástupci Plzně 2015, Petrem Hájkem, ředitelem Chemistry Gallery v Praze, antropologem Tomášem Hirtem z FF ZČU a vybranými umělci, vybere na základě zaslaných přihlášek a během „komunitního castingu“ deset jedinců, kteří se následně setkají s umělci a ti poté během dvou měsíců namalují jejich portréty.

Více informací na: www.plzen2015.cz/tvarplzne


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka