Adoptovaný čáp se zabydlel na Tachovsku

Že je adopce úspěšná i u čápů, ukazuje poslední případ plzeňských zvířecích záchranářů. Ti vyfotili kroužkovaného čápa bílého, jednou u obce Nový Dvůr (Bor u Tachova) a jednou na louce u Stráže (TC). Na obou fotografiích je vidět odečítací ornitologický kroužek s číslem CA 376.

Jarní servisní akce AUTO CB

"Když jsem pak doma v evidenci prověřoval o jakého čápa se jedná, s potěšením jsem zjistil, že je to čáp, kterého jsme v roce 2016 adoptovali jako mládě ze ZSŽ Jaroměř (původně ZZO Dvůr Králové) do náhradního hnízda ve Starém Sedlišti (TC)," líčí šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Takže i tento příběh je podle něj jasným důkazem toho, že adopce funguje i u čápů bílých. Toto mládě navíc mělo ještě viditelně deformovanou nohu, a přesto bylo adoptivními rodiči úspěšně odchováno a vyvedeno, absolvovalo cestu na zimoviště a po roce se vrátilo zpět na Tachovsko. 

"Máme z tohoto výsledku obrovskou radost už jenom proto, že čápi dospívají až v třetím roce života a jako mladí nehnízdící ptáci se na místo, kde se vylíhli, v prvních dvou letech moc nevracejí. Přesněji řečeno, podobných hlášení moc nemáme, a proto je pro nás velice cenné a potěšující," dodává Makoň. 

Zde je původ a příběh onoho kroužkovance, kopírovaný ze Závěrečné zprávy záchranné stanice - rok 2016. 

Adopce 3 čápat ze ZSŽ Jaroměř (David Číp)
Mláďata přivezena ze ZSŽ Jaroměř do ZSŽ Plzeň dne 1. 6. 2016.
Původně mláďata zajištěna ZSŽ Jaroměř jako dvě klubající se vejce v hnízdě v ZSŽ Jaroměř a jedno jako mládě opakovaně vyhozené z hnízda v ZOO Dvůr Králové.
Při předání mládě ze ZOO Dvůr Králové výrazně deformovaný pravý stoják (vytočený) a zbylá dvě mláďata lehké deformace stojáků a prstů. Zvláštní poděkování patří Michalu Kindlovi z KRIMI Plzeň, který mláďata čápa bílého ze ZSŽ Jaroměř předal. 

Staré Sedliště (TC) 3+1
Na hnízdě původně 3 mláďata, 18. 6. 2016 k původním stejně velkým třem mláďatům přidáno (adoptováno) mládě čtvrté. Přidané mládě má viditelnou deformaci pravého stojáku (vytočeno ven).
Čísla kroužků: CA 341, 342, 343 (M.Paisker) + CA 376 (K. Makoň)
Následné kontroly prokázaly úspěšnost adopce a mládě bylo dokrmeno a vyvedeno s ostatními.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka