Areál na šumavském Špičáku vítá první bikery a letní turisty v sobotu. S novou tratí Lucky Bastard

Středisko má hotovou novou studii svého rozvoje, která zohledňuje jeho umístění v CHKO.

Cílená propagace v Plzni

Ostrý start jubilejní desáté letní sezony chystá největší sportovní areál na české straně Šumavy Ski&Bike Špičák o víkendu 4. a 5. června 2016. Každodenní provoz bude pak zahájen o týden později počínaje sobotou 11. června a skončí nedělí 18. září. Ve víkendovém režimu bude pak letní provoz pokračovat až do neděle 30. října. 

V sobotu 4. června je lanovka na vrchol Špičáku k tamní rozhledně je v sobotu vprovozu od 9 do 18 hodin, v neděli 5. června pak od 9 do 17 hodin. Sobotní program vrcholí koncertem plzeňské formace Muerta Mente od 21 hodin.

V bikeparku je novinkou zhruba kilometrová trať Lucky Bastard, která odlehčí dosud nejvytíženějšímu úseku Forest Virgin. Půjčit si lze mi jiné nově i elektrokola pro jízdu v přírodě. Rozhledna nabízí nové snímky panoramatických map spopiskami. Parkování i vstup na rozhlednu je zdarma.

Každodenní provoz bude na Špičáku zahájen o týden později počínaje sobotou 11. června a skončí nedělí 18. září. Ve víkendovém režimu bude pak letní provoz pokračovat až do neděle 30. října. Letní návštěvnost na Špičáku každoročně roste. Loni sem zavítalo 44500 turistů či bikerů, což bylo o 5 procent více než vroce předchozím.

„ Po deseti letech budování máme letos poprvé veškerou letní nabídku areálu v komplexní podobě. Páteří jsou bikepark, rozhledna, naučné či turistické stezky a dětská hřiště, vše navázané na letní provoz lanovky. Nyní jsme schopni nabídnout rekreační vyžití jak rodinám s dětmi či individuálním turistům a cyklistům, tak i sportovcům hledajícím adrenalin,“ uvedl provozní ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík. 

Za uvedenou dekádu na Špičáku do letních sezon investovali i za pomoci dalších subjektů podporujících zdejší cestovní ruch celkem cca 50 milionů korun. Podařilo se jim přilákat rok od roku stále vyšší počet letních návštěvníků, kteří se už minulou sezonu podíleli cca 27 procenty na celkové roční návštěvnosti. Prakticky stejný poměr představuje letní provoz i na ročních tržbách střediska. 

K novinkám letošní sezony patří, mimo samozřejmé vylepšení všech tratí bikeparku, na ochozu rozhledny instalované zcela nové panoramatické mapy s podrobným popisem všech vrcholů a významných míst v dohledu. Na rozhledně stejně jako na novém parkovišti otevřeném před zimou se nevybírá vstupné respektive parkovné. 

Úplnou novinkou jsou letos v půjčovně elektrokola. Vybavení mají jako horská kola, takže se s nimi dá bez problémů vyrazit do přírodního terénu. Jde o nový trend horské turistiky, který se začíná úspěšně prosazovat. Na Špičáku jinak nabízí zapůjčení všech druhů kol české značky Author/Gang -  pro bikery, freriderové ježdění či klasická horská kola, vše včetně dětských velikostí. Každý rok je 90 % všech kol zcela nových.  

_________________________________________________________________________________                          


Významné sportovní podniky léta 2016.


Už posedmé v řadě přijede na Špičák početné startovní pole bikerů na tradiční iXS European Downhill Cup (1.-3. července 2016). O body do evropského poháru tady bojují cyklističtí sjezdaři z více než 20 zemí světa včetně např. Nového Zélandu, USA, Venezuely či Jižní Afriky. Měsíc a půl před startem je už nyní přihlášeno 150 jezdů z 11 zemí světa. Podnik patří k nejvýznamnějším sportovním událostem na území Plzeňského kraje a v cyklistice překračuje svým zařazením do nejvyšší kategorie (C1) Mezinárodní cyklistické federace UCI hranice ČR.     


Giant Enduro Race 11. září 2016. Na Špičáku se také pojede jeden ze závodů tuzemského seriálu Enduroserie.cz. V areálu a jeho okolí se se koná celkem 6 rychlostních zkoušek.

_________________________________________________________________________________


Nová studie dalšího rozvoje areálu 


Vzhledem k tomu, že sportovního areál Ski&Bike Špičák je součástí hned několika zón ochrany přírody, nechal si zpracovat zcela novou studii svého rozvoje. Jejím autorem je bývalý ředitel Národního parku Šumava Ing. František Krejčí. „ Chceme, aby další rozvoj našeho střediska byl v souladu s enviromentálními pravidly obecně uznávanými při ochraně přírody i akceptovatelný pro zdejší správu ochrany přírody “ říká k důvodům jejího vypracování V.Kasík.             


Studie se přitom nezabývá jen variantami možných investic do nových projektů, zároveň totiž řeší i využití tzv. smart technologií např. v oblasti alternativní energetiky, e-mobilní dopravy či logistiky.


Konkrétně se tak například jedná o využití obnovitelných zdrojů pro vytápění a ohřev teplé vody v objektech patřících areálu, budování dalších retenčních nádrží vody (tůně, rybníky, s možností jejich využití pro zasněžování), protierozní opatření na sjezdovkách (rekultivace a zatravnění), péče o lesní porosty, využití elektropohonů nejen v nabídce půjčovny kol, ale i některých dopravních zařízení využívaných pro obsluhu areálu (e-auta, stroje na úpravu bikeparku, aj.), a celou řadu dalších aktivit.      


 „Všechny záměry vytvořené studie jsou předjednávány se zástupci Správy NP Šumava. Špičácký areál má tak jako jeden z prvních v ČR zpracován svůj koncepční rozvoj s důrazem na ochranu místního životního prostředí v období pro blízkou i vzdálenější budoucnost. Jeho hlavními krédy je spojení respektu k šumavské přírodě a nabídky co nejvyššího možného komfortu pro letní i zimní návštěvníky střediska,“ uvedl autor studie Ing. František Krejčí.       


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka