Baletní soubor divadla zatančí ve středu v Plaze ukázky ze Smrti v Benátkách

Baletní soubor Divadla J.K.Tyla předvede ve středu 1.4. od 16:30 v OC Plaza taneční ukázky z představení Smrt v Benátkách.


Cca 5minutová performace se uskuteční v prostoru v přízemí OC Plaza před kavárnou se stromy. Tanečníci budou mít sebou také pětimetrovou fošnu. Krátké taneční vystoupení proběhne dvakrát, v mezičase šéf baletního souboru Jiří Pokorný osloví veřejnost a vyhlásí soutěžní otázku. Následně vylosuje správné odpovědi a výherci získají po dvou vstupenkách na dvě představení v Divadle J.K.Tyla.

Premiéra baletu Smrt v Benátkách se odehraje již tuto sobotu 4.dubna od 19hodin v Novém divadle. Podle šéfa baletu Jiřího Pokorného jde o inscenaci ve stylu, jaký plzeňská scéna ještě nezažila. 

Smrt v Benátkách

Hluboce lidský příběh úspěšného stárnoucího spisovatele Gustava von Aschenbacha, který během svého pobytu v Benátkách prožívá až homosexuální náklonnost k polskému chlapci. Skrze probuzený vztah nalézá sebe sama a nakonec umírá s poznáním, že nade vší kariéru a společenské uznání je pouto lásky. Předlohou pro choreografii bývalého ředitele Slovenského národního divadla Ondreje Šotha se stala nejznámější novela německého spisovatele a nositele Nobelovy ceny Thomase Manna. Umělecké zpracování nezapře ani inspiraci stejnojmenným filmem Luchina Viscontiho, o němž se mluví často jako o jednom z nejlepších filmů druhé poloviny 20. století. 

V hlavní roli Gustava von Aschenbacha uvidíme sólistu Miroslava Hradila, několikrát nominovaného na cenu Thálie, v alternaci s úspěšným účastníkem mezinárodních baletních soutěží Martinem Šintákem. Spisovatelovu ženu ztvární Jarmila Dycková, jedna z nejvýraznějších sólistek v Divadle J.K.Tyla a Zuzana Hradilová, představitelka Edith Piaf z inscenace Edith – vrabčák z předměstí. V roli mladíka Tadzia se představí dva patnáctiletí studenti taneční konzervatoře, jedním z nich je syn šéfa baletu Jiřího Pokorného.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 31.03.2015 14:09



1 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka