Barokní jezuitské Klatovy přiblíží od pátku cestování v době baroka

Historickou konferenci, koncert, requiem, mši svatou, komentovanou prohlídku pavilonu skla a dramatickou četbu v kryptě katakomb nabídne jedenáctý ročník projektu Barokní jezuitské Klatovy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Tématem historické konference konané od pátku 28. do neděle 30. dubna bude tentokrát duchovní i světské cestování v době baroka. Cílem projektu je přinášet objektivní pohled na českou historii a roli města Klatovy v barokním období.

Novinkou letošního ročníku je dramatická četba historických barokních textů v podání herce Jana Potměšila. Jan Potměšil připravil program Příběhy odvahy, víry, života, smrti... a usmíření z knihy Pavla Zavadila. Za doprovodu houslí přednese texty v neděli 30. dubna od 18 hodin přímo v kryptě klatovských katakomb.

Součástí  programu bude tradičně dvoudenní historická konference, která se uskuteční v pátek 28. a v sobotu 29. dubna ve společenském sále Městské knihovny Klatovy. Akce nabídne přednášky našich předních historiků. Slavnostní zahájení za přítomnosti starosty Klatov Rudolfa Salvetra se uskuteční v pátek od 17 hodin.„Na úvod konference vystoupí Zdeněk Hojda s příspěvkem nazvaným Duchovní rozměr kavalírských cest,“sděluje za organizátory místostarosta Klatov a současně předseda zapsaného spolku Klatovské katakomby Václav Chroust. „Zvědavi jsme na všechny příspěvky, potěšilo nás, že se po létech do Klatov vrací profesor Vít Vlnas,“dodává Václav Chroust.

Barokní jezuitské Klatovy mají i svou hudební část. „Už ve středu 26. dubna se představí od 18.30 hodin v jezuitském kostele pozounová a tubová skupina České filharmonie,“ zve na jeden z koncertů Václav Chroust.

„Část programu se odehraje i v Pavilonu skla Klatovy, kde v sobotu 29. dubna od 19 hodin kurátorka této výjimečné expozice Jitka Lněničková při komentované prohlídce představí účastníkům takzvané barokní dvojstěnky,“ sděluje Václav Chroust.

Barokní jezuitské Klatovy pořádá zapsaný spolek Klatovské katakomby. Patrony projektu jsou starosta Klatov Mgr. Rudolf Salvetr, biskup plzeňský Mons. Tomáš Holub a generální představený jezuitského řádu v České republice Ing. Josef Stuchlý. Další informace lze získat na www.katakomby.cz a na facebookovém profilu klatovských katakomb.

Klatovské katakomby navštívilo v roce 2016 celkem 47 tisíc návštěvníků.
Obnovené prostory katakomb byly otevřeny 26. listopadu 2011. Náklady na rekonstrukci, vytvoření nové expozice a další  úpravy dosáhly  23,5 milionu korun, z toho 17,5 milionu bylo uhrazeno z Regionálního operačního programu Jihozápad.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka