Bavaria Bohemia zve na besedu o Švejkovi

Před 100 lety zemřel spisovatel Jaroslav Hašek. Jeho patrně nejslavnější dílo – Dobrodružství dobrého vojáka Švejka – bez námahy překročilo hranice 60 jazyků.

Jarní servisní akce AUTO CB

Těšilo se té cti, že bylo probuzeno na stříbrném plátně, uvedeno na divadelních prknech jako divadelní hra, nahráno jako vzrušující audiokniha a dokonce uvedeno jako opera.

Především se však hlavní hrdina, dobromyslný a prostoduchý voják, který svým naivním a přitroublým chováním lahodně humorným způsobem komentuje šílenství první světové války, zapsal do srdcí Čechů i Němců.

Na jedné straně se dílo dodnes těší neutuchající oblibě a jméno Švejk je využíváno jako marketingový nástroj (např. v gastronomii, pro kvalitní vína apod.) – a zároveň je nadále pěstován průvodní stereotyp, kdy jsou Češi se Švejkem neustále spojováni.

Panelová diskuze bb-talk chce tento fenomén prozkoumat a pokládá palčivou otázku: Jsou všichni Češi Švejkové?

Diskuse ze zúčastní:

Kenneth Hanshew (Univerzita Regensburg)

Milan Benedikt Karpíšek (Švejk-Band)

Arthur Schnabl (Setkání s Čechy).

Moderuje: Ferdinand Hauser (Radio Prague International)

Odkaz na bbkult.net:

https://www.bbkult.net/cz/events/106826-bb-talk-2023-na-tema-jaroslav-hasek-a-jeho-svejk

Akce je simultánně tlumočena, vstup zdarma. Koná se v Centru Bavaria Bohemia v bavorském Schönsee| čtvrtek 7. 12. 2023 | 18. 00 hodin.

Akce se koná v rámci projektu „Kultur ohne Grenzen – Begegnungen Bayern-Böhmen | Kultura bez hranic – setkávání Čechy-Bavorsko“ s podporou Česko-německého fondu budoucnosti.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka