Bednáři v Plzni učili francouzské tovaryše řemeslu

Unikátnost a věhlas bednářského řemesla v Plzeňském Prazdroji připomněla stáž učedníků z Francie. Šest francouzských učedníků si v plzeňském pivovaru vzala pod patronát parta plzeňských bednářů a po dobu téměř dvou týdnů je učila tradičnímu pivovarskému řemeslu, které je v Evropě skutečnou raritou. ...

Cílená propagace v Plzni

Unikátnost a věhlas bednářského řemesla v Plzeňském Prazdroji připomněla stáž učedníků z Francie. Šest francouzských učedníků si v plzeňském pivovaru vzala pod patronát parta plzeňských bednářů a po dobu téměř dvou týdnů je učila tradičnímu pivovarskému řemeslu, které je v Evropě skutečnou raritou.
Plzeňský pivovar přivítal na stáži šest bednářských učedníků z Francie po dobu od 8. do 19. července. Jejich práci v bednárně předcházela intenzivní týdenní jazyková příprava. Každého učedníka měl ve své péči jeden ze zkušených plzeňských bednářů a společně se podíleli na výrobě především transportních sudů o objemu 50 litrů, včetně jejich smolení.


„Potěšil nás zájem mladých francouzských studentů o bednářskou práci a především jejich zručnost. Díky zkušenosti s výrobou vinných sudů, která má ve Francii bohatou tradici, velmi rychle pochopili technologii výroby dřevěného pivního sudu a během několika dnů byli schopni téměř samostatně pracovat,“ pochvaloval si Josef Hrůza, mistr bednářské party Plzeňského Prazdroje.


Bednářské řemeslo zažívá ve Francii svou renesanci a jako učňovský obor výroby vinných dřevěných sudů bylo nedávno ve francouzském Dijonu obnoveno. Ve třídě se potkávají studenti ve věku od 15 do 23 let. Někteří jedinečnou praxi v pivovaru využili ze zájmu o specifickou práci se dřevem, pro jiné je bednářství otázkou rodinné tradice.


Bednářské řemeslo, dodnes tradované ústní formou, se významně podílí i na zachování stálé chuti piva Pilsner Urquell již od jeho vzniku v roce 1842. Bednáři v pivovaru i dnes pečují o ležácké sudy a kádě používané v historických sklepích jako ukázka tradičního způsobu výroby piva a pro srovnávací kontrolu kvality a chuťo-vého profilu prvního mezi spodně kvašenými ležáky.


Kromě velkých ležáckých kádí a sudů zajišťuje bednářská parta i výrobu menších pětadvaceti litrových dřevěných transportních soudků, které putují do celého světa a při zvláštních příležitostech se narážejí ve vybraných Pilsner Urquell hospodách. V tomto roce

jich bylo vyrobeno již přes 200 a vyčepovány byly například ve Švédsku, Německu, Itálii nebo Velké Británii.


Bednářské řemeslo je také oblíbenou turistickou atrakcí, která přispívá k jedinečnému koloritu plzeňského pivovaru. Příležitost, jak se blíže seznámit s tradičními pivovarnickými řemesly bednářství, sladařství, ledařství či šenkýřství, budou mít například návštěvníci letošního Pilsner Festu – vyhlášeného festivalu, který se na počest piva Pilsner Urquell koná 5. října, tedy přesně v den uvaření jeho první várky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 07.08.2013 14:08



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka