Blíží se pondělní zahájení projektu Mini-Plzeň. Hra na město potrvá tři týdny

Zcela poprvé v České republice převezmou děti na tři týdny symbolickou vládu nad městem. Stanou se z nich občané se všemi právy a povinnostmi.

Cílená propagace v Plzni

Díky zapojení do programu Evropského hlavního města kultury 2015 se unikátní prázdninový projekt uskuteční právě v Plzni. 

Mini-Plzeň se otevře 29. června. Veliký model města v plzeňské hale TJ Lokomotiva  nabídne dětem hru na reálný městský život. Mini-Plzní denně projde až 500 dětí.  Bude tu městský úřad, univerzita, úřad práce, banka, řemeslné dílny, restaurace či kino. Děti mohou ve svém městě vyrábět, prodávat, nakupovat, úředničit, vařit, psát, tančit, odpočívat, umělecky tvořit. Mohou se stát i radním nebo starostou, pokud je ostatní zvolí. Za svou práci nebo studium dostanou speciální peníze, s nimiž budou hospodařit. Vstup je zdarma. 

„Díky tomu, že si děti vyzkouší různé role a profese, poznají chod města a přiloží ruku k jeho rozvoji, roste šance, že se z nich stanou aktivní občané, kteří budou i v dospělosti zapojit do řešení kulturních či politických otázek. Jedním z cílů projektu Plzeň 2015 je právě zapojení občanů do rozhodování o svém městě, a to bez rozdílu věku,“ vysvětluje programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko.

Mini-Plzeň 2015 bude 1. městem dětí v České republice. Pedagogická koncepce projektu vznikla v roce 1979 v Mnichově a Mini-München - největší komunální volnočasová akce pro neorganizované děti a mládež - se stal vzorem pro více než 200 podobných projektů v různých zemích světa, včetně například Káhiry nebo Yokohamy. Mnichovský projekt se koná každý sudý kalendářní rok a je – stejně jako bude Mini-Plzeň - zdarma.  

„Zapojilo se více než sto lidí z Plzně a z Plzeňského kraje, dokonce i z jiných míst včetně Prahy. Mini-Plzeň připravujeme společnými silami, všichni jsou nadšení a zapálení. Pevně doufám, že Mini-Plzeň zapustí v západočeské metropoli kořeny a projekt se tady bude opakovat i v dalších letech,“ říká ředitelka projektu Mini-Plzeň Lenka Hubáčková.

Hra na město potrvá od 29. 6. do 17. 7. a je určená dětem pro od osmi do patnácti let. Ty mohou přijít na několik hodin, na celý den, několik dnů i týden. Otevřeno bude každý všední den od 10 do 17 hodin.

Kromě běžného městského života se budou stejně jako v opravdovém městě dít různé doprovodné akce. Děti zažijí sportovní soutěže, vědomostní kvízy i ukázky a učení různých dovedností. Nebudou chybět kulturní představení: filmy, čtení, divadlo. Mini-Plzeň navštíví několik zajímavých hostů. 

Stručný popis principu hry: Každé dítě bude mít svůj herní pas. Organizátoři budou regulovat vydávání herních pasů podle aktuálního počtu zúčastněných dětí. Jakmile dojde k naplnění haly, nové pasy už nebudou k dispozici. Nově příchozí děti se ale mohou městem projít, podívat se, jak funguje, do hry se budou moci zapojit později. Hra není určená dospělým, mohou se městem projít, ne do hry zasahovat.

Mini-Plzeň se koná v rámci projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 a je spolufinancována Evropskou Unií.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 27.06.2015 17:01



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka