Blovická výstava voní historickým i současným cukrovím

Vanilkou a skořicí voní prostory zámku Hradiště v Blovicích na Plzeňsku. Muzeum jižního Plzeňska tu totiž připravilo novou výstavu nazvanou Historie cukrárny. Tři výstavní sály muzea plní vitríny, stoly a regály s nejrůznějšími formičkami a vykrajovacími vzory a tvary na cukroví, formami na dor...

Jarní servisní akce AUTO CB

Vanilkou a skořicí voní prostory zámku Hradiště v Blovicích na Plzeňsku. Muzeum jižního Plzeňska tu totiž připravilo novou výstavu nazvanou Historie cukrárny.
Tři výstavní sály muzea plní vitríny, stoly a regály s nejrůznějšími formičkami a vykrajovacími vzory a tvary na cukroví, formami na dorty, šlehači a metlami, mísami a také tácy. Nechybí ani váhy, cukrářské nože, kolekce plechovek na cukrovinky, originální věšáková stěna z cukrárny, dózy plné bonbónů a samozřejmě tácy s cukrovím. Výstavou se prolíná příběh Františka Novotného, cukráře z Písku, který se usadil v Brně a pořídil si tam cukrárnu a kavárnu. Muzeum představuje prvorepublikovou cukrárnu, ale popisuje i historii a kořeny výroby prvních dortů, nugátových výrobků nebo tureckého medu. Historie dortů, i když ty první byly původně masové, sahá do Francie až do 17. století. Ovocné přišly na řadu také ve Francii na začátku 18. století. I když se od začátku 20. století do současnosti mnohé změnilo, nejoblíbenější druhy zákusků prý zůstávají překvapivě stejné. Jsou to kremrole, věnečky, indiánky, rakvičky se šlehačkou a čokolády. KF, Blovice
Výstava potrvá i s vánoční obměnou a doplněním do 3. ledna.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 30.11.2013 10:05



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka