Celníci budou kontrolovat dálniční známky laserovým perem

Do konce ledna ještě platí dálniční známky na rok 2015 a současně již jsou v oběhu dálniční známky na rok 2016. Z důvodu loňského, celkem rozsáhlého výskytu padělků dálničních známek, jsou dálniční známky na rok 2016 opatřeny novým ochranným prvkem, který celníci mohou zkontrolovat pomocí laserového pera.

Cílená propagace v Plzni

Laserovým perem jsou nyní vybavena všechna kontrolní vozidla. Zda se jedná o originál či padělek zjistí celník krátkým posvícením na nalepenou známku i přes sklo vozidla.
Další novinkou, kterou celní správa iniciovala, je rozlišení desetidenních, měsíčních a ročních kupónů, které lze nyní snadněji identifikovat i za jízdy podle tvaru a barvy. (viz foto).

V roce 2015 zjistil Celní úřad pro Plzeňský kraj na úseku dálnice D5 mezi Rozvadovem a Rudnou u Prahy u osobních vozidel porušení právních předpisů (chybějící, neplatnou, chybně vylepenou dálniční známku) ve 2013 případech. Téměř všechny případy celníci projednali v blokovém řízení a uložili pokuty ve výši 1.422.800,- Kč ( jen dva případy byly postoupeny do správního řízení). Porušení právních předpisů se na uvedeném úseku dálnice dopustili převážně cizinci ze států EU.
U nákladních vozidel bylo zjištěno 2230 případů porušení zákona v oblasti elektronického mýtného, z toho 769 případů bylo postoupeno do správního řízení a v 1461 případech uloženy pokuty v blokovém řízení ve výši 823.900,- Kč.
V roce 2015 bylo tedy celkem na uvedeném úseku dlouhém 145 km zjištěno 4243 případů porušení právních norem v systému výkonového (mýto) a časového (známky) zpoplatnění a uloženy pokuty v celkové výši 2 246 700,-Kč. Průměrná výše pokuty uložené v blokovém řízení na místě činila 647,- Kč.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka