Centrální nákup šetří kraji miliony za nákup energií

Plzeňský kraj připravuje prostřednictvím své příspěvkové organizace Centrální nákup Plzeňského kraje (CNPK) nákup energií pro období let 2023-2024.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Vzhledem ke složité situaci na trhu těchto komodit ustavil kraj odbornou pracovní skupinu, která situaci průběžně sleduje, a to s cílem učinit nákup elektřiny a plynu ve chvíli, kdy bude moci dosáhnout co nejvyšší úspory peněz tak, jako se mu to dařilo dosud,“ říká vedoucí odborné pracovní skupiny pro nákup energií náměstek hejtmana Pavel Hais.
U posledního nákupu elektřiny a plynu na roky 2021 a 2022, který byl proveden Centrálním nákupem PK v roce 2020, kraj uspořil miliony korun. Pro rok  2021 činila úspora za výše uvedené energie celkem 151,7 mil. korun  bez DPH. Spočítána byla oproti tržní ceně v roce 2021. „Za první čtvrtletí letošního roku již činí navzdory prudkému nárůstu cen obou komodit až k hranici 65 mil. Kč,“ upřesnil náměstek hejtmana P. Hais.

Pro období 2021 - 2022 poptával CNPK na Českomoravské komoditní burze Kladno pro Plzeňský kraj a jeho organizace celkem 101 tisíc MWh zemního plynu a 48 tisíc MWh elektřiny. Využil výrazného poklesu cen energií a výhodně nakupoval na ČMKBK prostřednictvím dohodce Fin-servis, a.s., metodou jednorázové fixace ceny.

Pro nákup plynu a elektřiny pro roky 2023-2024 ze závěrů pracovní skupiny zatím vyplývá, že nákup energií je předběžně očekáván v období konce jara a začátku léta. „Situaci na trhu komodit je ale stále nutné průběžně sledovat a hodnotit, jelikož není výjimečnou situací, že jsou vypovídány již uzavřené smlouvy o dodávkách energií a samosprávné celky se tak ocitají u dodavatelů poslední instance. Věříme ale, že toto nebude náš případ a i pro následující období se nám podaří dosáhnout co nejvyšších možných úspor a i nadále budeme dobrými hospodáři krajských peněz,“ poznamenal závěrem náměstek hejtmana Pavel Hais.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 18.04.2022 08:06



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka