Cenu města Plzně získá vědec Jaroslav Hrabák

Rada města Plzně souhlasila s udělením Ceny města Plzně uznávanému mladému vědci Jaroslavu Hrabákovi, a to za úspěšný výzkum v rozpoznávání takzvaných panrezistentních bakterií, jehož přínosem je zvýšení šancí pacientů na přežití.

Cílená propagace v Plzni

O významu a přínosu tohoto výzkumu svědčí udělení Ceny Neuron i to, že tématu vzrůstající odolnosti bakterií vůči antibiotikům se celosvětově věnuje řada vědců. Udělení ceny musí ještě schválit zastupitelé. 

Doc. Ing. Jaroslav Hrabák, Ph.D. se narodil v roce 1981 v Plzni, vystudoval biomechaniku a lékařské inženýrství na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni a pokračoval v doktorském studiu lékařské mikrobiologie na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni. Na své alma mater přednáší mikrobiologii. Do současné doby publikoval 30 prací v odborných časopisech s impakt faktorem. V roce 2014 byl habilitován na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy docentem lékařské mikrobiologie a stal se manažerem nově otevřeného Biomedicínského centra Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni.

Jeho vědecké bádání je zaměřeno na lepší pochopení antibiotické rezistence a nastavení preventivních opatření, které by měly pomoci udržet účinnost dostupných antibiotik používaných k léčbě nejzávažnějších infekčních onemocnění.

Cena města Plzně je určena zejména k ocenění fyzických osob nebo vědeckých kolektivů, případně právnických osob nebo jejich organizačních složek, za významná vědecká díla v oborech společenských věd, objevy v oboru přírodních věd nebo rozvinutí technického pokroku novými technologiemi. Cena může být udělena i za významné umělecké dílo spojené s Plzní. Cena města není určena k oceňování politických zásluh ani celoživotního díla. Má podobu listiny opatřené znakem města a otiskem městské historické pečeti a může být spojena s uměleckou plaketou. Udělení ceny je spojeno s peněžitou odměnou ve výši 50 tisíc korun a rozhoduje o něm zastupitelstvo města na návrh rady města nebo zastupitelstva městského obvodu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka