Česko-bavorský projekt naučí žáky vařit ekologicky

Projekt nazvaný Environmentálně šetrná gastronomie přinese spolupráci škol s gastronomickým zaměřením z Plzeňského kraje a Horní Falce. Nový učební program seznámí žáky s moderními gastronomickými trendy.

Cílená propagace v Plzni

 

Projekt odstartuje v lednu příštího roku a potrvá až do poloviny roku 2015. Zúčastní se ho na 250 žáků z pěti českých a jedné německé školy. Environmentálně šetrná gastronomie preferuje místní produkty, regionální a sezónní potraviny  a biopotraviny. Šetrná je i v dopadu na okolí – přinese snížení nároků na energie při skladování potravin a přípravě pokrmů, snížení zátěže na čištění odpadních vod. Nový projekt Plzeňského kraje vytváří platformu spolupráce mezi studenty z Plzeňského kraje a Horní Falce.

 

Příprava a realizace vzdělávacího programu seznámí žáky se všemi podstatnými trendy ve veřejném stravování. Projekt představuje pro studenty zapojené do projektu možnost rozvíjet své odborné znalosti a kompetence, poznat dobrou praxi v oblasti prosazování udržitelného rozvoje a zlepšování kvality životního prostředí ve veřejném stravování. Projekt pro ně tedy bude příležitostí pro další profesní vzdělávání, navazování kontaktů se studenty a podnikateli, zájmovými organizacemi na druhé straně hranice.

„Projekt žákům usnadní sledování a vstřebávání technologických novinek a praktických informací i od zaměstnavatelů. Mimo jiné se také naučí více pracovat s biopotravinami a budou více využívat ke své práci regionální potraviny,“ doplňuje náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro školství, mládež, sport a ekonomiku Jiří Struček.

 

Výhodou projektu je jeho propojení se subjekty nabízejícími i produkty cestovního ruchu. Většina farem nabízí ubytování, exkurze do svých podniků apod.  Uskuteční se také exkurze českých studentů v bavorských provozech zpracovávajících specifické regionální potraviny a v restauracích a hotelích, které tyto produkty využívají. Součástí bude také soutěž  v gastronomických dovednostech, která se uskuteční na bavorské straně. Studenti budou připravovat předem zadané pokrmy vytvořené právě z lokálních potravin. Budou vytvářet také soutěžní menu s popisem specifických potravin.

 

Projekt bude koordinován Plzeňským krajem ve spolupráci s partnerskou školou v Bavorsku. Zapojeni budou také pedagogové všech zúčastněných škol.

 

Školy zapojené do projektu v ČR:

Hotelová škola, Plzeň, U Borského parku 3

Střední škola, Horažďovice, Blatenská 313

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Horšovský Týn, Littrowa 122

Střední škola zemědělská a potravinářská, Klatovy, Národních mučedníků 141

Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 – škola Stod

Škola zapojená do projektu v Bavorsku:

Berufliches Schulungszentrum Regensburger Land


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
02.11.2012 00:00



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka