Česko-německé Příběhy našich sousedů začínají

Jací že to jsou sousedé, ti Češi a Němci? Jak moc jejich soukromé životy poznamenalo 20. století?

Jarní servisní akce AUTO CB

Odpovědi na tyto otázky klade projekt Příběhy našich sousedů, který připravila nezisková organizace Post Bellum, pobočka Paměť národa Plzeňský kraj ve spolupráci s Centrem Bavaria Bohemia za finanční podpory Euroregionu Šumava – jihozápadní Čechy a firmy MERO. Projekt určený dětem od 12 do 16 let se právě rozbíhá.

 „Jde o první mezinárodní variantu našeho projektu, který se těší zájmu škol, dětí i veřejnosti již osm let. Situaci nám velmi komplikuje covid-19, ale věříme, že jej překonáme stejně, jako pamětníci dokázali překonat všechny strasti 20. století,“ říká optimisticky ředitelka Paměti národa Plzeňský kraj Markéta Čekanová.
 

V rámci Příběhů našich sousedů děti zaznamenávají vzpomínky generace svých babiček a dědečků a jejich osudy pak vyprávějí dál. Připravují prezentace ve formě audio či videoreportáže, divadelní scénky, komiksu nebo třeba malé knihy. Dozvídají se tak o dějinných událostech, které jsou z jejich pohledu velmi vzdálené, ale ve skutečnosti bezprostředně ovlivňují i naše životy. Do projektu budou zapojené školy z česko-bavorského příhraničí, tedy z okresů Plzeň – město, jih a sever, Rokycany, Domažlice a Klatovy na české straně a z okresů Cham, Regen, Freung-Grafenau, Passau, Deggendorf, Straubing-Bogen a Regensburg, včetně měst Regensburg, Straubing a Passau na straně německé.
 

„Zajímaly by nás především vzpomínky lidí, v nichž se bude odrážet společné česko-německé 20. století. Tedy příběhy na poválečný odsun Němců z Československa, vznik železné opony a život na obou jejích stranách, útěky a emigrace, rok 1968, návraty a znovusbližování po roce 1989, ale třeba i specifické německé téma emigrantů z východního do západního Německa,“ vypočítává hlavní koordinátorka projektu Jitka Doubravová.

Partnerem na německé straně je Centrum Bavaria Bohemia Schönsee. „Práce se svědky doby usnadní dětem i dospělým přístup k dějinám 20. století. Mám radost z nové spolupráce s organizací Post Bellum, která již v létě 2019 měla v Centru Bavaria Bohemia výstavu,“ říká ředitelka Centra Bavaria Bohemia Veronika Hofinger.  

Příběhy našich sousedů se v těchto dnech rozbíhají. Organizátoři se těší na zájem dětí i pedagogů, stejně jako na případné tipy na zajímavé pamětníky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka