Letos výrazně rozvinul svoji činnost Celia club Plzeň, pobočka Celia clubu Rokycany. Jedná se o sdružení (spolek) lidí s celiakií a jejich blízkých.
"V dnešní době lidí s celiakií rychle přibývá a v začátcích je to pro každého čerstvě diagnostikovaného celiaka těžké. Mnozí by možná uvítali pomoc nebo radu zkušenějších, proto vlastně také náš klub vznikl," říká Pavla Eiseltová z klubu..
Čestným členem plzeňského klubu se stal i fotbalista Vladimír Darida, který se v rámci besedy s členy podělil o své zkušenosti s bezlepkovou dietou v oblasti vrcholového sportu.
"Členové (i nečlenové) našeho klubu se pravidelně scházejí na oficiálních i méně oficiálních setkáních, kde si vyměňují zkušenosti s různými potravinami, kde je nejlépe nakoupit (sortiment je omezen), jak je použít, zkušenosti s mateřskými školkami, školními jídelnami, restauracemi …. nebo jen tak poklábosit s lidmi se stejným problémem," říká Eiseltová.
Dále klub pořádá kurzy bezlepkového vaření s různými tématy, např. vánoční, velikonoční, přirozeně bezlepkové (na podzim chystáme třeba „cuketování“), kde je pokaždé předvedeno několik receptů s ochutnávkou a o nichž se pak diskutuje. Termíny, místa konání a témata jsou k dispozici většinou na letáčcích v prodejnách zdravé výživy a nově i na webu.
V září klub chystá prodejní výstavu bezlepkových výrobků, na kterou přijedou i přední výrobci a distributoři bezlepkových potravin např. Labeta, Doves Farm, Adveni, Amaranth, SEMIX a další. Vystavované zboží bude možno ochutnat a také zakoupit za zvýhodněné ceny.
Výstava se bude konat 20.září v areálu SPŠ Dopravní v Karlovarské ulici od 10:00 do 15:00. Od 12:00 do 14:00 bude přítomen lékař gastroenterolog, jemuž bude možno pokládat dotazy.
A co to vlastně ta celiakie je?
Celiakie je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku (glutenu) a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Tyto změny vedou k porušenému vstřebávání všech živin, minerálů, vitaminů i vody.
Jedinou léčbou je celoživotní dietní režim – bezlepková dieta. Lepek je hlavní součástí obilních zrn pšenice, žita, ječmene i ovsa. Je nutné zcela vyloučit všechny potraviny, obsahující mouku z těchto obilovin, a to i ve stopových množstvích. Povolena je kukuřice, rýže, soja, příp. speciálně upravená mouka bezlepková.
Odborníci odhadují, že v České republice může být až 50 000 nemocných celiakií. Pouze malá část z nich (zhruba 10 %) však má celiakii správně diagnostikovánu a léčí se.
Bezlepková dieta je poměrně drahá záležitost, kilogram bezlepkové mouky se může vyšplhat i přes 100Kč a obecně se udává, že je až 7x dražší než normální strava. S sebou přináší i například problémy rodičům se stravováním dětí v mateřských školách a školních jídelnách, tak i dospělým v ostatních stravovacích zařízeních.
"Věříme, že činnost našeho klubu by mohla být zajímavá a v mnohém pomoci lidem, kteří se s celiakií perou," dodává Pavla Eiseltová.
Více informací o naší činnosti naleznete na stránkách klubu : http://celiaclubplzen.webnode.cz/