Cestu ze Všerub do Chrančovic lemuje nová ovocná alej

Téměř zaniklá alej podél cesty z Všerub u Plzně do sousedních Chrančovic se dočkala obnovy. Více než osm desítek ovocných stromů tradičních odrůd, které město vysadilo díky příspěvku Nadace ČEZ v hodnotě téměř 110 tisíc korun, vrátí krajině původní ráz.


Obnovením aleje podél státní silnice Plzeň – Karlovy Vary ze Všerub do Chrančovic došlo k navrácení výrazného prvku tamní krajině. Ovocné stromořadí tak na místě opět plní nejen svou estetickou funkci. „Obnovená alej je nejen malebným prvkem v okolní přírodě, ale plní také významnou ekologickou úlohu jako přirozený biokoridor přetínající rozlehlé lány polí. Vzhledem k ovocnému původu vysazených dřevin má cesta rovněž šanci stát se oblíbenou občerstvovací zastávkou místních i turistů,“ uvedl místostarosta Všerub Miroslav Falkenauer. Do téměř zaniklého stromořadí nově přibylo 82 ovocných stromů původních odrůd jabloní, hrušní, třešní  a višní.

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí už od roku 2011. „V minulých letech se nám ve spolupráci s městy a obcemi po celé České republice podařilo vysadit necelých dvě stě stromořadí. Loni jsme pro velký zájem vyhlašovali grantové řízení Oranžové stromy pro jarní i podzimní výsadbu. Ani letos zájem neustal a všerubská alej je tak jednou z prvních podzimních vlaštovek další povedené sezóny,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Nadace ČEZ podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovy zanedbané zeleně na místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Pozitivní vliv stromů nespočívá pouze v jejich estetické funkci a ochraně blízkého prostředí proti přírodním živlům. Výzkumy ukazují, že výskyt astmatu u dětí se snižuje až o čtvrtinu, pokud přibude dalších 350 stromů na jeden kilometr čtvereční v oblasti, kde dlouhodobě žijí. 

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002, aby zastřešila svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ podporuje několika grantovými programy sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Výší rozdělených příspěvků se řadí ke špičce nadací v České republice. Více informací na www.nadacecez.cz



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka