Charitativní prodej obrazů výstavy Tvář Plzně vynesl 250 000 na dobročinné projekty

Portréty Plzeňanů, vybraných na základě komunitního castingu a vyobrazených současnými českými malíři, vynesly téměř čtvrt milionu korun.

Cílená propagace v Plzni

Charitativní prodej pořádala společnost Plzeň 2015 ve spolupráci s pražskou Chemistry Gallery, jejíž kurátor Petr Hájek stál za výběrem autorů. V rámci projektu „Tvář Plzně“ vytvořilo osm českých malířů realistické portréty lidí, které byly parafrází obrazů maorských náčelníků od Gottfrieda Lindauera. Devět obrazů se podařilo vydražit celkem za 248.000 korun, poslední bude nabídnut v online dražbě.

Celkovou částku si rozdělí osm projektů, bohulibý účel přitom vybírali přímo sami portrétovaní. Peníze tak půjdou na konta dětského domova DOMINO, Poradny pro cizince a uprchlíky Diecézní charity Plzeň, psího útulku, kavárny Kačaba, Poradenského centra Ledovec, Jachetního klubu Plzeň, městu Útušicím na vybavení dětského hřiště, Klubu Atom pro děti a mládež, Hospic sv. Lazara v Plzni. Díky nim se také v centru Plzně objeví veřejné piano a upraví se okolí bývalé městské plovárny u Radbuzy.

Nejvyšší částku 52.000 korun nabídl za portrét Anastasie Shestakové od Jana Mikulky pražský sběratel Pavel Feigl. Ten nakonec zakoupil dokonce tři obrazy v celkové ceně 137.000 Kč. Jeho soukromá Feigl Gallery vlastní v současné době největší sbírku Zdeňka Berana a jeho žáků. Právě z Ateliéru klasické malby prof. Zdeňka Berana pražské AVU pochází většina autorů ukončené výstavy, další jsou absolventy Ateliéru malby prof. Michaela Rittsteina, jeden z autorů je členem Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti a vedoucím Galerie bratří Špillarů v Domažlicích.

Kromě vydražených částek udělaly radost i samotné obrazy. Obraz Jiřího Boumy daroval kupec Dětskému domovu DOMINO, další dostal psí útulek v Plzni. Svůj portrét obdržela i přímo jedna z Tváří Plzně Pavel Süssenbek. Jako dodatečný narozeninový dárek k 60. Jubileu mu jej věnoval ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek. Ten v úvodu dražby podotkl: „Dnes večer jde o víc, než jen o výstavu či charitu. Je to sonda do duše Plzeňanů. Evropské hodnoty a hledání společné identity se v době, kdy téma imigrantů hýbe Evropou, odráží ve spoustě z těchto obrazů. Najdete mezi nimi lidi, kteří mají kořeny v Uzbekistánu, Rusku a Vietnamu, ale spolu s námi tvoří pestrou Tvář Plzně," řekl. Na závěr pak kromě dražících kupců a autorů obrazů poděkoval také moderátorovi celé akce Liboru Boučkovi, který provázel večerem bez nároku na honorář.

„Umělecko-charitativní projekty, navíc s komunitním rozměrem, nejsou běžnou součástí nabízeného kulturního programu českých měst. I proto jsme velice rádi, že se tento krásný projekt podařilo dotáhnout do úspěšného konce. Samotná výstava, kterou v DEPO2015navštívily stovky lidí, měla velice pozitivní ohlasy jak mezi místními, tak mezi návštěvníky Plzně nejen z České republiky. Největší radost nám ale udělal samotný závěr projektu, díky kterému jsme mohli podpořit činnost několika neziskových organizací a zanechat tak ve městě novou stopu a naději pro podobné projekty do budoucna,“ uzavírá Kristýna Jirátová z týmu Evropského hlavního města kultury 2015.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 27.09.2015 06:05



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka