Sdružení obrany spotřebitelů pořádá ve středu 27.10. od 14 do 15 hodin na svých stránkách www.spotrebitele.info další pravidelný chat, tentokrát na téma Výživa a technologie v potravinářství.
Hostem chatu bude Ing. Vladimír Doležal z Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze, kterého se můžete ptát na vše, co vás zajímá ohledně potravin a jejich výroby.
Potraviny, jejich výroba i bezpečnost patří k tématům, kterým věnuje Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS) neustále pozornost. Vyhledává na trhu výrobky, které nesplňují legislativní podmínky a upozorňuje na ně jak dozorové orgány, tak spotřebitele. Z minulosti to byla například špatně označená hořčice, nebo nedávno chybně značený Klášterní kvas Klasik. SOS organizovalo také například spotřebitelskou anketu lahodnosti pomerančových džusů, s jejímiž výsledky seznámilo spotřebitele.
Zdravá výživa ovšem nezáleží jen na tom, zda jsou potraviny bezpečné. Záleží na každém spotřebiteli, z čeho a jak si sestaví svůj jídelníček. A protože jsou potraviny na našem stole každý den, patří toto téma mezi spotřebiteli k nejoblíbenějším.
„To platí, zvláště nyní, po vstupu do Evropské unie, kdy se na našem trhu objevily nové výrobky a spotřebitelé ještě tápou, jaká je jejich kvalita a zda je srovnatelná s těmi, které znají z domácí výroby. Nicméně důležitost tématu potravin roste zvlášť nyní před Vánoci, kdy mnozí lidé mají představu, že Vánoce se rovnají několik kilogramů nadváhy kvůli neúměrnému hodování,“ připomněla Ivana Picková z SOS.
Sdružení obrany spotřebitelů ČR pravidelně pro své chaty vyhledává témata, která veřejnost podle signálů SOS zajímají, a zve si jako hosty specialisty, kteří mohou dát zasvěcenou odpověď na otázky účastníků internetové besedy na serveru Svět spotřebitelů (www.spotrebitele.info). Zároveň uvítá každý námět, který spotřebitelé považují za zajímavý.