Co nám tvář odhaluje? Odpoví úterní přednáška

Plzeň – Co nám tvář odhaluje? Co sděluje? Co od nás žádá? Jak a co děláme, když toto její poselství nenachází své naplnění? Přednáška PhDr. Jaromíra Murgaše CSc. bude věnována etice a psychologii vztahu Já a Ty.


Koná se v úterý 24. března 2015 od 18:30 ve výstavní síni Masné krámy Západočeské galerie v Plzni, Pražská 18. Cyklus
přednášek Umění dívat se realizuje centrum pro kulturní a sociální projekty JOHAN o.s. ve spolupráci se Západočeskou galerií v Plzni.

Jaromír Murgaš působí na Filozofické fakultě Západočeské university v Plzni. Jeho přednáška se bude pohybovat na pomezí ztvárnění, etiky a psychologie. Etika je teorií (i nauka o teoriích) morálního jednání. Morální jednání se řídí otázkami: Co je správné, jak mám správně jednat? Ale jak teorie, tak i samo morální jednání se odvíjí od pohledu
do tváře druhého – i když jsme na to dnes často pozapomněli. „Z tváře druhého odečítáme smysl svých činů. Tvář je původním a nejjasnějším reprezentantem významu i lidství – vždy společného a sdíleného. Na setkání to vše trochu přiblížíme a rozebereme. Zauvažujeme o našich možnostech a jejich důsledcích pro vytváření světa pro naše děti i pro nás…“, rozvíjí téma přednášky Jaromír Murgaš.

„Cyklus pokračuje 21. dubna přednáškou Mgr. Terezy Slukové, která působí na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Tentokrát se sejdeme již v 18:00 v přednáškovém sále Západočeské galerie v Plzni, v Pražské 13. Tématem přednášky bude Ne/komunikace a umělecké dílo, budeme se věnovat tomu, zda je možné redukovat umělecké dílo na popis a sdílet jej prostřednictvím slov“, doplňuje spoluorganizátorka přednášek Helena Dienstbierová Šimicová z občanského sdružení Johan.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka