Čtyři nové speciály z pivovaru Proud – piva stařená v sudech po víně a whisky

Plzeňský minipivovar Proud rozšiřuje nabídku pivních speciálů o čtyři novinky z exkluzivní řady Barrel-aged.


První tři piva pocházejí ze sudů po červeném víně z oblasti Bordeaux, jde o silnější svrchně kvašená piva typu ale – Red Ale, Pale Ale a Brut IPA. Čtvrtým pivem je poměrně netradičně spodně kvašené světlé pivo, které dozrávalo v sudu po nakuřované whisky Trebitsch – jde o výsledek spolupráce Proudu s TREBITSCH Whisky, českou společností specializující se na výrobu prvotřídní whisky z tuzemských surovin.  Piva z limitovaných várek budou v prodeji  v e-shopu pivovaru Proud a ve vybraných pivotékách.

„V Proudu nás baví experimentovat s různými pivními styly a postupy výroby. S cíleným stařením piva v dubových sudech po různých alkoholech si hrajeme už více než rok. Snažíme se vybírat si sudy od konkrétních výrobců a získat tak více informací o daném sudu a o tom, co v něm bylo původně, ať už jde o víno, whisky nebo např. pálenku. Průběžně navazujeme spolupráci s různými českými i zahraničními výrobci jako je Trebitsch Old Town Distillery, Vinařství Gurdau, Vinařství Medek nebo Lihovar Žufánek. Takže opravdu je na co se těšit. Piva budeme uvádět vždy v omezeném limitovaném množství a pokaždé půjde o nový experiment,“ vysvětluje ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.

 „Z našich dosavadních zkušeností vyplývá, že hlavní chuťová změna při staření piv v dubových sudech probíhá mezi 6. až 12. měsícem, chuť se pak dále zakulacuje a vytváří komplexní charakter. První tři piva z řady Barrel-aged byla stařena ve stejných sudech po červeném víně z oblasti Bordeaux po dobu 8 nebo 12 měsíců a můžeme tedy pozorovat zajímavé rozdíly dané zejména základním stylem. V případě čtvrtého piva díky intenzivnímu charakteru whisky Trebitsch stačily pouhé dva měsíce v dubu a následně další dva měsíce pivo leželo v nerezovém sudu, kde došlo k zakulacení chuti. První piva z řady Barrel-aged nás velmi zaujala svým charakterem a už se moc těšíme na další vývoj,“ dodává sládková Lenka Straková.

Čtyřmi zdařilými novinkami intezivní práce na vzniku unikátních speciálů samozřejmě nekončí. Aktuálně mají v pivovaru Proud dalších zhruba šest druhů ve fázi staření a připravují další sudy. Brzy se budou plnit například jemně vypálené panenské (nové, nepoužité) dubové sudy zhotovené proslulými plzeňskými bednáři.
Produkty z řady Barrel-aged zaujmou nejen atraktivní chutí, ale také etiketami. Autorem nového grafického konceptu, stejně jako vizuálního stylu Proudu, je studio Artbureau.

Charakteristika pivních novinek z řady Barrel-aged:
#01
BA Red Ale
– Stařeno 12 měsíců v sudu po červeném víně z oblasti Bordeaux.
Chuť je příjemně vyvážená, jemně kyselá s nádechem karamelu v delším doznívání. Krásné ovocné, výrazně kokosové aroma.
Obsah alkoholu: 8,5 % obj.
Pivo silné svrchně kvašené polotmavé nefiltrované.
Složení: voda, ječné slady, ovesné vločky, chmelové výrobky.

#02
BA Pale Ale
– Stařeno 8 měsíců v sudu po červeném víně z oblasti Bordeaux.
Zlatavý, jemně zakalený ejl s výrazným aroma červeného ovoce, s osvěžujícím vinným charakterem, mírnou kyselinkou a lehce dřevitým nádechem se suchým dozníváním.
Obsah alkoholu: 7,5 % obj.
Pivo silné svrchně kvašené nefiltrované.
Složení: voda, ječné slady, chmelové výrobky.

#03
BA Brut IPA
– Stařeno 8 měsíců v sudu po červeném víně z oblasti Bordeaux.
Výrazná ovocná a květinová vůně doplněná o vinný, lehce oxidativní charakter. Velmi suchá chuť s decentní kyselinkou, lehce trpkým dozvukem a dřevitými tóny pocházejícími z dubového sudu.
Obsah alkoholu: 8,5 % obj.
Pivo silné svrchně kvašené nefiltrované.
Složení: voda, ječný slad, cukr, chmelové výrobky.

#04
BA Světlý český ležák
– Stařeno 2 měsíce v sudu po Smoked Trebitch Czech Single Malt.
Zlatavé pivo s viditelnou sedlinkou. Ve vůni se projevuje whisky spolu s jemnou vanilkou. V chuti je výrazně znát nakuřovaný charakter, který se propojuje se sladovým základem a jemnou hořkostí. V doznívání je pivo krásně hřejivé.
Obsah alkoholu: 7,0 % obj. 
Pivo silné nefiltrované.
Složení: voda, ječné slady, chmelové výrobky.

O pivovaru Proud
Nový experimentální minipivovar Proud, který sídlí v bývalé elektrárně v areálu Plzeňského Prazdroje, zahájil výrobu v testovacím režimu v listopadu 2020 a vaří celkem pět stabilních pivních speciálů: čtyři metodou svrchního kvašení a jeden ležák. Tato nabídka se v čase promění a průběžně ji obohacují také menší várky experimentálních pivních specialit. Počítá se s roční produkcí několika tisíc hektolitrů piv z kvalitních surovin od domácích i zahraničních dodavatelů. Ve stálé nabídce pivovaru Proud je nyní TheMže – Pale Ale 10, Ventill – ležák 11, Soutock – žitná IPA 13, Cotel – Stout 14 a nealkoholické pivo Proovan.

Poznámka redakce: pokud jste fanoušek piva, doporučujeme vám navštívit unikátní pivní hotel v Nepomuku. Vyzkoušejte pivní lázně podporující imunitu.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka