Další senior obětí zlodějů, použili fintu s přeplatkem

Uvedla, že jde na odečty energií a seniora připravila o tisíc korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

Lidským hyenismem by se dal pojmenovat případ, kterým se zabývají rokycanští kriminalisté, pachatel si totiž jako svoji oběť vybral 89letého seniora. Včera dopoledne přišla k vrátkům u rodinného domu seniora žena dle popisu okolo 20 let, hubené postavy, krátké vlasy, oblečena do bílého trika a kalhot, která se představila jako pracovnice elektrárenské společnosti a uvedla, že jde ohledně vrácení přeplatku. Důvěřivý senior ji pozval do domu. Neznámá  žena jej požádala o občanský průkaz a požadovala od seniora tisíc korun z důvodu, že ona má pouze dvoutisícovku. Senior dal ženě požadovanou částku a v té chvíli žena řekla, že se ještě podívá na spotřebiče, které senior užívá, a poté půjde peníze rozměnit do města. Samozřejmě se neznámá žena již nevrátila a senior věc oznámil na policii.

     Legendy, které podvodníci používají, mohou být různé. V uvedeném případu využil pachatel lsti, kdy se vydával za zaměstnance firmy a k seniorovi přišel s legendou o vrácení přeplatku. Podvodníci jsou připraveni a jsou vždy o krok dál než poškozený, a to hlavně z důvodu, že  své oběti si vybírají z řad seniorů, u kterých využívají  hlavně jejich důvěřivosti. Policisté upozorňují seniory a žádají rodinné příslušníky, aby neustále se svými blízkými o hrozícím nebezpečí mluvili a připomínali jim zásady, jak se nestat obětí protiprávního jednání.

Podvodníci využívají různé záminky a lsti, aby se dostali k vašim penězům. Chtějí vniknout do vašeho bytu, pokud z vás nevylákají peníze přímo, ovládají řadu způsobů jak vás okrást.
Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout, Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené. Některé věci tak můžete vyřídit bezpečněji.
Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz, nebo ještě lépe zavolejte na úřad nebo instituci, na kterou se pracovník odvolává. V případě jakýchkoliv pochybností trvejte na tom, že o nabízenou službu nestojíte.
Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.
Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napiště si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.
Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 17.08.2015 06:36



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka