Den architektury na začátku října i v Plzni otevře veřejnosti stavby zatracované i obdivované

Na zapomenutá místa, architektonické skvosty od středověku přes 19. století, funkcionalismus, brutalismus až po současnost, originální rekonstrukce, unikátní urbanistické celky, stavby ohrožené, zatracované i obdivované, zvou pořadatelé letošního ročníku Dne architektury.

Cílená propagace v Plzni

Ten tradičně o prvním říjnovém víkendu láká na komentované prohlídky, cyklovyjížďky, workshopy, přednášky, besedy a diskuze, happeningy i videoprojekce, které se uskuteční v šesti desítkách míst v českých a moravských městech i obcích. Vstup na téměř sto padesát akcí je zdarma a nabízí mimořádnou příležitost proniknout do tajů jedinečných staveb či historie celých míst, mnohdy běžné veřejnosti nepřístupných. 

Den architektury vznikl s cílem otevřít tento obor laické veřejnosti v širších souvislostech. Organizátoři chtějí poukázat zajímavým a sdělným způsobem na prolínání současné i historické architektury, to vše při zachování vysoké odborné úrovně. Jak svědčí vzrůstající zájem veřejnosti, získalo si toto pojetí širokou popularitu.

Pro letošní ročník si pořadatelé vybrali motto „Méně je více“ – dávají přednost kvalitě před kvantitou při výběru objektů, témat i lektorů. „Kvalita je lepší než kvantita, někdy je lepší postavit méně s rozmyslem než více. I náš výběr bude upřednostňovat zajímavou a kvalitní architekturu před kvantitou,“ říká k letošnímu mottu „Méně je více“ zakladatelka Dne architektury a předsedkyně pořádajícího spolku Kruh architektka Marcela Steinbachová. Na přípravě Dne architektury se podílí vedle členů Kruhu i řada dalších významných spolupracovníků z center i regionů, mezi jinými historikové a propagátoři architektury Miroslav Pavel, Lukáš Beran, Adam Gebrian, Richard Biegel, architektky a architekti Jana Kubánková, Magda Havlová, Martin Řehák, Ondřej Tuček, Václav Hájek nebo Vojta Malina.

Motto letošního ročníku „Méně je více“ lze vztáhnout pro některé neuralgické body v oblasti měřítek kvalitní architektury u nás, na které program Dne architektury poukáže: Necitlivé rekonstrukce domů nejen na českém venkově, preference ceny před kvalitou na architektonických soutěžích, vypisovaných městy a obcemi. Pořadatelé Dne architektury napomáhají rozšíření obecného povědomí o důležitosti zodpovědného přístupu veřejnosti všude tam, kde člověk utváří své okolí, své místo k životu a práci. Akce v průběhu času spoluiniciovala několik architektonických soutěží a vzniklo několika místních spolků a iniciativ v regionech, kde se bez jakékoli vazby na státní samosprávu starají o kvalitu životního prostoru, vstupují do diskuzí a stavebních řízení, rozporují návrhy nebo spolupracují na pozitivních změnách či rekonstrukcích budov či pořádají různé kulturní akce a diskuse.

Ztracená sláva industriálu

Důraz pořadatelů ve vztahu k bohatému dědictví industriální architektury je zřejmý: trendem by mělo být méně novostaveb a více konverzí, které dají nepoužívaným prostorám nový život, aniž by zmizela charakteristická atmosféra a genius loci. Zaniklou výrobu potiskovaných látek v 19. století a vybrané stavby spojené s českodubským průmyslníkem Franzem von Schmittem připomene v podještědském Českém Dubu památkář Jaroslav Horáček. Procházka po sklárnách Josefova Dolu u Jablonce nad Nisou, které jsou nedílnou součástí historického vývoje průmyslového dědictví a sklářství v Sudetech, proběhne za fundovaného vedení spoluautora knihy Industriál Libereckého kraje Lukáše Berana, majitelů skláren a Petry Farářové Veselé. Fandové industriální architektury se mohou těšit na zpřístupnění areálu bývalé mechanické tkalcovny z konce 19. století s pestrým doprovodným programem v Lomnici nad Popelkou či na Turnov z jiné perspektivy – s architektem Václavem Hájkem tu navštíví věž, vodárnu a železniční depo. V Dolních Vítkovicích budou návštěvníci moci zažít prohlídku mimo klasické návštěvní trasy bývalého Dolu Hlubina, bohatství své industriální architektury představí Plzeň nebo Trutnov s historikem Ondřejem Vašatou a architektem Janem Veisserem. 

Plzeň (post)industriální

Poznejte krásy a význam průmyslové architektury v Plzni během pestrého programu pořádaného spolkem Pěstuj prostor.

Jen málo českých měst má tak silnou průmyslovou tradici jako Plzeň. Tomu odpovídá i bohatství zdejší industriální architektury. Několik staveb a areálů však nedávno prošlo konverzí. Letošní program s komentovanými procházkami a dalšími akcemi spolku Pěstuj prostor se tak kromě původních krás budov soustředí i na jejich dnešní podobu a účel.

Sraz: ne 2. 10., 14.00, DEPO2015



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 30.08.2016 14:06



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka