Den zeleného pásu bude řešit zemědělství a biodiverzitu na hranicích

Zemědělství a biodiverzita jsou hlavním tématem 3. ročníku Dne zeleného pásu, který se uskuteční v sobotu 8. června 2024 od 12 do 17 hodin na Státním pokusném statku v Pfrentschweiheru.


Po úspěšném startu v roce 2022 na Hochfelsu u Stadlernu a "aktivním" 2. Dni Zeleného pásu v roce 2023 v Althütte u Waldmünchenu se 3. Den Zeleného pásu zaměří na "Zemědělství a biodiverzitu". Objevte výjimečný úsek evropského Zeleného pásu a těšte se na pestrý program.

Podél bývalé železné opony na česko-bavorských hranicích vznikla jedinečná přírodní a kulturní krajina - "Evropský zelený pás". Historické i současné využívání zemědělstvím a lesnictvím a desítky let nuceného odchodu lidí z omezené oblasti železné opony vytvořily nejdelší síť biotopů v Evropě a krajinu pro rekreaci a volný čas, která zve k objevování a poznávání.

Centrum Bavaria Bohemia pořádá 3. Den Zeleného pásu na Státním pokusném statku Pfrentschweiher v roli "Informačního, poradenského a síťového centra zeleného pásu" společně se Státním pokusným statkem Pfrentschweiher a městysem Eslarn. Cílem je upozornit na hodnotu a atraktivitu přírodního a kulturního dědictví podél hranic a na význam zemědělství pro jeho udržení a zachování.

Pfrentschweiher, kdysi jeden z největších středověkých rybníků, byl vysušen v roce 1840. V 50. letech 19. století byla na ploše bývalého rybníka zřízena luční hospodářská škola - předchůdce státního statku Pfrentschweiher, který se dnes rozkládá na ploše více než 170 hektarů. V roce 1969 byl začleněn do státního statku Almesbach. Lokalita přímo sousedí se státní hranicí a protékají jí potoky Kateřinský a Hraniční, které pramení v Čechách. Na vzdělávacích, experimentálních a demonstračních plochách se provozuje myslivost a chov krav bez tržní produkce mléka - extenzivní formy využití, které reprezentují letošní téma "Zemědělství a ochrana kulturní krajiny".

Na tento den jsou naplánovány informační stánky, komentované prohlídky státního statku, praktické aktivity pro malé i velké a přednášky, které veřejnosti na obou stranách hranice představí přeshraniční témata "Zeleného pásu" se zaměřením na zemědělství. Akci budou doprovázet kulinářské speciality a hudba. Akce se koná v rámci projektu "Informační, poradenské a síťové centrum Zeleného pásu" za podpory Bavorského zemského ministerstva financí a regionální identity.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka