Deset environmentálních projektů včetně Litického dvora získalo podporu přesahující 930 tisíc korun

Částkou přesahující 930 tisíc korun podpoří město Plzeň deset environmentálních projektů, a to pomocí dotace z městem zřízeného fondu životního prostředí, jehož příjmy tvoří pokuty uložené v oblasti životního prostředí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nejvyšší částka, tedy 241 tisíc korun, byla vyčleněna na průzkum staré ekologické zátěže v lokalitě Litický dvůr. Další peníze jsou určeny na revitalizaci zeleně na zahradách 90. a 91. mateřské školy v Plzni, na projekt propagující dílo plzeňského profesora a významného botanika Františka Malocha, na kampaň věnovanou hospodaření se srážkovými vodami na území města Plzně a další. 

„Co se týká Litic, chce městský obvod užívat pozemek areálu Litického dvora jako veřejný prostor. Nacházela se na něm dříve čerpací stanice a podzemní nádrže pro pohonné hmoty a jedna z budov také byla užívána jako sklad olejů. Vzhledem k tomuto je nutné odstranit nežádoucí stavby a případně právě také staré ekologické zátěže,“ přiblížil náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. Na pozemku už byl loni v prosinci proveden průzkum formou šesti vrtů do hloubky tři metry. Potvrdily kontaminaci ropnými látkami. Byla doporučena sanace odtěžením kontaminovaných zemin a provedení dodatečného průzkumu za účelem zjištění plošného rozsahu znečištění podzemních vod. 

Částkou ve výši 201 tisíc korun podpoří město ze svého fondu projekt Městského obvodu Plzeň 2 – Slovany, který připravil projekt s názvem Rekonstrukce záhonů na náměstí Generála Píky. „Na náměstí Generála Píky před obchody se nachází záhony se smíšenými keři a vzrostlými stromy. Toto místo přitahuje skupinky bezdomovců, které devastují keře i stromy. Stromy a keře jsou v současné době ohořelé a polámané. Projekt se týká vykácení stromů a následné úpravy travnatých ploch, výsadby růží a nových stromů,“ vysvětlil Petr Náhlík. 

Mezi podpořené záměry patří i projekt, jehož cílem je propagace botanika Františka Malocha. Ten žil v letech 1862 až 1940 a zasloužil se o zmapování flóry v oblasti Plzeňska. Jeho odkaz připomíná řada článků v dobovém tisku a především odborné publikace. Projekt počítá s vydáním publikace o jeho životě a uspořádáním doprovodných akcí včetně tematicky navazující fotografické výstavy a botanické exkurze pro veřejnost. Z Fondu životního prostředí města Plzně bude poskytnuta částka 50 tisíc korun. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka