Děti ze Zbirohu žádají starostu o bezpečnou cestu do školy

Děti ze Zbirohu zmapovaly nebezpečná místa v okolí své školy a své poznatky předaly odborníkovi, který na jejich základě vypracoval odbornou studii s konkrétními návrhy, jak s identifikovanými riziky naložit. Tuto dopravní studii děti předaly starostovi obce s žádostí o realizaci navržených opatření.

Jarní servisní akce AUTO CB

Po měsících příprav mohli žáci ZŠ Zbiroh konečně přistoupit k naplnění svého cíle: starostovi obce panu Ing. Milanovi Ruskovi předali odbornou dopravní studii, kterou na základě jejich požadavků vypracoval dopravní projektant Ing. Květoslav Syrový. Dopravní studie obsahuje konkrétní návrhy, jak zlepšit bezpečnost dopravy u křižovatky U Slunce a prostranství před školou a školkou.

„Děti své cesty do a ze školy velmi důvěrně znají. Právě proto mají v projektu nezastupitelnou roli a perfektně zvládají úlohu dopravního auditora. Upozorňují často i na taková riziková místa, která by profesionálům jinak unikla,“ uvádí koordinátor programu Radek Patrný z Nadace Partnerství. Koordinátorka školního projektu Andrea Tlaskálková hodnotí projekt: „Největší přínos projektu vidím ve společných konstruktivních jednáních všech zapojených institucí, které vedly ke snaze vyřešit letitý problém. Určitě zde velkou roli sehrál fakt, že iniciátorem a zároveň spojovacím článkem byly děti! Pro děti je zde důležité zjištění, že jim dospělí naslouchají a mají šanci věci okolo sebe ovlivnit.“

Cílem grantového programu Na zelenou vyhlašovaný Nadací Partnerství je však nejen zlepšit dopravní situaci v okolí jednotlivých škol, ale hlavně motivovat děti k zájmu o veřejné záležitosti. Jak říká projektový manažer Nadace Partnerství Radek Patrný, v programu Na zelenou je důraz na celkovou motivaci velmi důležitý: „Žáci se účastní všech aktivit nutných ke zvýšení bezpečnosti v okolí školy – sbírají data pro studii, besedují s odborníky a policisty, mapu nebezpečných míst osobně předávají vedení obce. Chceme totiž, aby pochopili, že spoustu věcí mohou samy ovlivnit,“ vysvětluje Radek Patrný.

Hlavním partnerem Na zelenou je opět společnost AXA. „Na grantovém programu spolupracujeme s Nadací Partnerství již od prvního ročníku. Těší nás, že o program je mezi školami stále větší zájem a že se s naším přispěním podařilo zvýšit bezpečnost cesty do školy řadě dětí napříč Českou republikou,“ uvádí Karel Žyla, manažer PR a interní komunikace finanční skupiny AXA.

Více informací o projektu Na zelenou: www.nazelenou.cz



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 19.11.2015 14:09



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka