Divočáci kolem Plzně - město bojuje proti přemnoženým prasatům a nabízí odměny myslivcům

V Plzni se rozhodli nabízet odměnu ve výši 3000 Kč za zastřelený kus divokého prasete, aby tak řešili problém jejich přemnožení. Město chce snížit populaci o 400 kusů během lovecké sezóny. K řešení by měl pomoci tým střelců, složený z mysliveckých odborníků a specialistů na životní prostředí.

Cílená propagace v Plzni

V posledních letech se problém přemnožené zvěře stává stále závažnější v celé České republice, ale i v Evropě. V městě Plzeň se tak rozhodli zažehnat tento problém nabídkou finanční odměny za jeden zastřelený kus divokého prasete. Nyní působí otázka, zda tento krok povede k výrazným změnám a jaké budou další dopady takového řešení.

Divoká prasata se do měst vydávají zejména v zimních měsících, kdy je pro ně hledání potravy obtížnější. Postupně ztrácejí svou plachost a stávají se součástí městského prostředí. Náměstkem primátora Plzně, Aleš Tolarem, byla stanovena odměna za jeden zastřelený kus ve výši 3000 korun. Pravidla byla nastavena tak, aby byli myslivci motivováni k intenzivnějšímu odlovu. Pokud myslivecké sdružení odloví o 15 procent více divokých kusů než v předchozí sezóně, získá dotaci.

Cílem města je snížit populaci divokých prasat v okolí lesů o zhruba 400 kusů při aktuální lovecké sezóně. To znamená vyvíjet tlak na vlastníky nezastavěných pozemků, aby se o své pozemky lépe starali a prasata na nich neměla útočiště. Problémem mohou být také zahrádkáři, kteří si zakládají černé skládky biologického odpadu a tím sami lákají divokou zvěř ke svým zahradám.

K řešení problému by mělo pomoci nově ustavené tým střelců, složený z odborníků v oblasti myslivosti a životního prostředí. Jedním z nich je i Marek Kás, zástupce Magistrátu Plzně, který je zároveň myslivecky zkušený. Podle Káse by neměl být problém dosáhnout plánovaných úlovků, avšak zdůrazňuje, že je potřeba provádět komplexní opatření, ne pouze jedno.

Střelecká skupina zajišťuje nejen odlov, ale také monitorování situace. Instalují fotopasti, sledují kamerové záznamy a evidují stížnosti od obyvatel. Díky tomuto přístupu mají lepší přehled o tom, kde se divoká prasata nejčastěji vyskytují a kde je třeba zvýšit pozornost při odlovu.

Myslivecké týmy již v minulosti uskutečnily několik specializovaných akcí na odstranění divočáků v okrajových částech Plzně. Spolupracují s mysliveckými spolky a díky koordinovaným akcím se podařilo zastřelit 14 kusů divočáků. Úvodní výsledky jsou povzbudivé, avšak s postupující zimou a poklesem potravy se předpokládá další navýšení stávající zvěře v městských prostorách.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 29.01.2024 13:19



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka