Do Nebílov a Velhartic míří slavnosti jídla a pití!

Nejen božolé (beaujolais), burčák či vinobraní teď zajímají mladé Čechy! Mezi sezónními gastronomickými festivaly si své místo nachází chřest. Možná i díky tomu, že jeho sezóna připadá na květen, lásky čas. Někteří zkušení labužníci přezdívají chřestu dokonce král zeleniny. Jiní hovoří o léčivých a ...

Cílená propagace v Plzni

Nejen božolé (beaujolais), burčák či vinobraní teď zajímají mladé Čechy! Mezi sezónními gastronomickými festivaly si své místo nachází chřest. Možná i díky tomu, že jeho sezóna připadá na květen, lásky čas. Někteří zkušení labužníci přezdívají chřestu dokonce král zeleniny. Jiní hovoří o léčivých a regeneračních účincích chřestu, známých prý již před tisíciletími. Pravé slavnosti chřestu o následujícím víkendu 16.a 17.května zažijí návštěvníci zámku Nebílovy u Plzně. Organizátoři s jistou nadsázkou hovoří o „Světovém dni šparglu“ či střízlivěji o poctě chtřestu. Počítají i s velkým zájmem veřejnosti. Vždyť oživení památek prostřednictvím kvalitních gastronomických akcí patří mezi nejžavější současné turistické trendy.
„Rostoucí oblibu chřestu lze vypozorovat zejména mezi mládeží,“ soudí Milan Žiška, šéfkuchař plzeňského resaturantu Pálava. Svoje umění představí během května hned nad dvou významných regionálních gastronomických akcích. Nebílovských slavnostech chřestu a Velhartické baště (23. a 24. května). V Nebílovech prý představí chřest upravovaný na nejrůznější způsoby a prozradí i řadu receptů či tajemství, co a jak s chřestem. „Záleží na úpravě,“ usmívá se Žiška a upřesňuje: „Chřest se dá grilovat, zapékat, dusit, uděláte z něj skvělou polévku. Mladí návštěvníci naší restaurace často vyžadují naše speciální topinky s cherry rajčátky dochucené právě chřestem.“
I když je chřest záležitostí převážně rakouské či německé kuchyně, jeho kouzlo začínají objevovat i Češi. Stejně jako nejrůznější gastronomické slavnosti, spojující vhodný exteriér s uchvacujícím kulinářským programem. I v tradičně pivařské Plzni pak s koncem podzimu čteme upoutávky na slavnosti božolé, jindy je scháňka po burčáku a zcela nový trend zaznamenala i loňská vinobraní, zejména pak rozsáhlá akce konaná na zámku Nebílovy. Pro velký zájem letos vinaři uspořádají prezentační akce s ochutnávkami i na hradech Velhartice a Švihov. „Dobré víno samozřejmě patří také k ochutnávkám chřestu,“ vysvětluje šéfkuchař Žiška. Na Nebílovech se budou tedy podávat moselská vína, vína z Porýní, to kvůli německé kuchyňské tradici chřestu, na své si ovšem přijdou i milovníci vín italských. Nebílovskou gastronomickou slavnost doplní i sýrový a klobásový trh. „Vyžádali si to sami návštěvníci loňské akce,“ říká Milan Žiška. Že mají milovníci dobrého jídla a pití i smysl pro humor dosvědčují jeho slova: „Chtěli jsme na nebílovském nádvoří vytvořit strom klobásovník, ale bohužel, jsou tam jen francouzsky upravené trávníky, takže asi klobásky budeme servírovat jen na talířích.“
Šéfkuchař z Pálavy předvede své umění i o týden později na Velhartické baště. Na hradě Velhartice, považovaném všeobecně za jedno z nejkrásnějším míst západních Čech, uprostřed kulis nabízejících ležení středověkého šlechtice, mezi ukázkami historického tance a lukostřelby, budou návštěvníkům nabízeny historické i současné pokrmy. Velhartice tak nabízejí jinou ze stále módnějších poloh gastronomických slavností. „Lidé dnes vyžadují čím dál rafinovanější spojení zábavy a akce,“ konstatuje Milan Žiška. K tomu čím dál častěji patří historické prostředí památek. Pokud jde o gastronomii, zájem je také především o co nejinteraktivnější činnosti. Možnost vyzkoušet si, ochutnat, dívat se pečlivě na přípravu pokrmu rukama samotného pana kuchaře. Šéfkuchař Žiška se usmívá: „Jasně, chystáme i kuchařskou show s praktickými ukázkami. Lidé to tak zkrátka chtějí.“ I když samozřejmě v současnosti nelze vytvářet historická jídla dle historických receptů doslovně, šéfkuchařovo umění bude přesto co největší měrou pracovat s dostupnými a typickými ingredienciemi i postupy tak, aby se v přípravě takového jídla zorientoval i laik.


Nová kuchařská hvězda vychází v Pálavě

Mladý sympatický šéfkuchař z restaurantu Pálava Milan Žiška aspiruje stát se novou hvězdou na kuchařském nebi. Své umění předvede široké veřejnosti na květnových gastronomických slavnotech ve Velharticích na tamějším hradě i zámku Nebílovy blízko Plzně.
„Protože květen je zároveň sezónou chřestu, těším se na nebílovské chřestové slavnosti,“ říká kulinářský odborník. „Sám rád připravuji nejrůznější pochutiny na bázi chřestu a myslím, že chřest se začíná dostávat čím dál víc i na talíře Čechů. I když dominují hlavně gurmáni a mládež,“ dodává. Nicméně, Milanovi Žiškovi nečiní problémy ani příprava dalších jídel. „Mám rád kuchyni francouzskou, německou s typickými uzeninami a sýry, ale také třeba asijsou, ovšem to, co si tamější lidé vaří pro sebe, zajímavá a velmi chutná jídla, nikoliv známé rychlé občerstvení. Nejlepší je ovšem kuchyně maminčina,“ usmívá se mladý šéfkuchař. V rámci Velhartické bašty jej čeká i příprava jídel dle historických receptů, ale ani těch se Milan Žiška nebojí. „Budu pracovat s typickými dobovými ingrediencemi, medem, kořením, a samozřejmě budu jídla připravovat tak, aby byla vhodná pro návštěvníky akce a jejich příprava dostupná i současnému člověku,“ upřesňuje. Vaření ho baví a je potěšený, že v domácí plzeňské restauraci Pálava vycházejí vstříc i jeho snaze hledat nové možnosti a inspirace v oblasti přípravy pokrmů. „Cítím, že je důležité inspirovat se zkušenostmi světových kuchařů, důležitý je i výběr dodavatelů čerstvých a kvalitních surovin,“ zamýšlí se nad tajemstvím úspěšné kuchyně. Během nebílovských slavností chřestu i velhartické bašty bude vařit přímo před očima návštěvníků, kterým hodlá prozradit i svá kuchařská tajemství. „Nebojím se toho,“ přiznává odhodlaně Milan Žiška a hned vysvětluje: „víte, mohu lidem prozradit recept i postup, to však nenahradí konkrétní zkušenosti kuchaře ani jeho fortel.“ Na obě nejbližší gastronomické akce se tedy velmi těší. A když zrovna nevaří, tráví úspěšný mladý šéfkuchař volný čas s přáteli. „V sobotu posedíme u skleničky něčeho dobrého, o nedělích relaxuji s kamarády z jedné malé hardcorové kapely a usilovně hrajeme,“ říká vycházející hvězda plzeňské gastronomie.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
15.05.2009 12:24



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka