Do Pošumaví se podařilo získat 200 milionů na menší projekty

Místní akční skupina Pošumaví, z.s. splnila jako první v Plzeňském kraji podmínky pro získání finančních prostředků z EU na rozvoj venkova.

Jarní servisní akce AUTO CB

Bude díky tomu moci od příštího roku v regionu Klatovska, Sušicka, Horažďovicka a Kdyňska rozdělit přibližně 200 milionů korun na menší projekty. Jde například o podporu drobného podnikání, lesního hospodaření, sociálních podniků, rozšiřování kapacit základních a mateřských škol, opravy národních kulturních památek a další.

V České republice je v současné době založeno 180 místních akčních skupin, které usilují o možnost podílet se za pomoci finančních prostředků z fondů EU na rozvoji venkovského území. K tomu potřebují získat standardizaci z Ministerstva zemědělství ČR a obhájit svojí Strategii komunitně vedeného místního rozvoje u Ministerstva pro místní rozvoj ČR. . Na co je možno peníze získat, se zájemci dozví z informačních materiálů, které MAS Pošumaví začíná zveřejňovat na svých webových stránkách. V zásadě jde o evropské finanční prostředky vyčleněné z Programu rozvoje venkova, Integrovaného regionálního operačního programu a Operačního programu Zaměstnanost. 

První výzva na podávání projektů z oblasti podpory sociálních služeb bude vypsána v lednu 2017. Podrobné informace o přípravě jednotlivých výzev budou zájemci průběžně nacházet na internetových stránkách MAS Pošumaví z.s. www.masposumavi.cz. 

Místní akční skupina Pošumaví z.s. sama provádí nebo se podílí s dalšími partnery na různých aktivitách v regionu své působnosti, který zahrnuje 99 obcí. Pro území obcí s rozšířenou působností Horažďovice, Klatovy a Sušice zpracovává místní akční plány. Smyslem těchto dokumentů je stanovit základní směry dalšího rozvoje vzdělávání dětí a žáků do 15 let. Jsou také nezbytné, pokud mateřské a základní školy budou chtít čerpat finance z fondů Evropské unie na investiční projekty. Ministerstvo školství si od nich slibuje zlepšení komunikace o školství v regionech. Projekt by měl přispět ke zlepšení vzájemné spolupráce subjektů působících ve formálním i neformálním vzdělávání, jejich zřizovatelů a rodičů.

Místní akční skupina Pošumaví z.s. působí jako spolukoordinátor soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje, kterou od roku 2010 vyhlašuje Ministerstvo zemědělství České republiky a Státní zemědělský intervenční fond. V rámci této aktivity se velmi osvědčuje úzká spolupráce s Plzeňským krajem, který se nejen spolupodílí na některých akcích, ale i propaguje nejlepší regionální potraviny formou dárkových košů předávaných nejen významným návštěvám kraje, ale i třeba úspěšným účastníkům různých soutěží sponzorovaných krajem. Katalogy s vítěznými výrobky lidé dostanou v kanceláři MAS v bývalém dominikánském klášteře v Plánické ulici 174 v Klatovech.

V uplynulém roce založila MAS Pošumaví s třemi jihočeskými místními akčními skupinami (MAS Blatensko, MAS Strakonicko a MAS Vodňanská ryba) turistickou destinaci Prácheňsko a Pošumaví z.s., která si klade za cíl propagovat regionální cestovní ruch. Destinace je akreditována Jihočeskou centrálou cestovního ruchu a v současné době usiluje o získání dalších certifikací, které by jí umožnily čerpání finančních prostředků na podporu marketingu cestovního ruchu.

Vedení a management MAS Pošumaví z.s. předpokládají i pokračování dalších projektů, kterými se skupina zabývala doposud. Ing. Markéta Baštařová Janotová k tomu říká: „V každém případě předpokládáme pokračování osvědčené spolupráce s Plzeňským krajem na vyhlašování malých grantů určených na podporu rozvoje kulturních, společenských a sportovních akcí v obcích. Úspěšná byla i spolupráce s Celostátní sítí pro venkov při organizování vzdělávacích workshopů, nebudou chybět ani společné projekty s partnerskými MAS, univerzitami, neziskovými organizacemi, podnikateli a posílit bychom chtěli i spolupráci se zahraničními kolegy, kteří se zabývají podobnou problematikou.“ 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 20.12.2016 10:08



4 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka