Dobřanské pivo zvítězilo na Jarní ceně

Šestnáctistupňový Dobřanský dragoun nejvíce chutnal porotě na Jarní ceně českých sládků ve zvíkovské Pivní galerii, kde v osmi kategoriích vůbec poprvé soutěžilo 22 malých a minipivovarů z celé ČR.

Cílená propagace v Plzni

Šestnáctistupňový Dobřanský dragoun nejvíce chutnal porotě na Jarní ceně českých sládků ve zvíkovské Pivní galerii, kde v osmi kategoriích vůbec poprvé soutěžilo 22 malých a minipivovarů z celé ČR. Řekl to Josef Kozler, majitel restauračního Pivovaru-hotelu-restaurantu Modrá hvězda. Kromě vítězství v kategorii polotmavých speciálů skončil jako druhý v "extra speciálech" Dobřanský sekáč, který předstihla osmnáctka od dalšího výrobce z Plzeňského kraje, z minipivovaru v Koutu na Šumavě u Domažlic.
"Konkurence byla velmi silná," řekl Petr Petružálek, sládek pivovaru Modrá hvězda, který funguje už devátým rokem. Půllitr šestnáctistupňového dragouna i sekáče čepují v Dobřanech za 22 korun a jsou pod průměrnou regionální cenou "dvanátcky" Pilsner Urquell z Plzeňského Prazdroje.
"Na chuťově plnější cenově dostupná piva se ptají lidé stále více," řekl Kozler. Podle něj bylo z počátku velmi těžké nabízet vlastní pivo. Lidé stále chtěli plzeňský Gambrinus. Dnes už je ale tato značka v Modré hvězdě doplňkem, kterého restaurace prodá tři sudy týdně.
Dobřanskou desítku prodává minipivovar za 17 korun a podle Kozlera je pět korun pod regionálním průměrem ceny gambrinusu. "Pokud bych mohl prodávat dragouna a sekáče za 30 korun, za cenu piva Pilsner Urquell v Plzni, například ve známé restauraci Parkán, mohl bych investovat," dodal. Podle Kozlera je stupňovitost dvanáctek od malých výrobců 12,99 procenta, kdežto velké pivovary ji mají mírně nad 11 pct.
Kozler uvedl, že pokud by například pouze nakupoval a prodával pivo ze Svijan, které je nyní na Plzeňsku velmi populární, vydělal by si více než prodejem vlastních piv za současné ceny. Investice do minipivovaru se podle něj v meších městech vracejí velmi pomalu.
Dobřanský minipivovar, který nyní nabízí sedm druhů piv podle vlastních receptur, nyní testuje světlé třiadvacetistupňové pivo, což by byl zřejmě nejsilnější zlatový mok vyráběný v ČR. Pivovar ho chce nechat poprvé ochutnat veřejnosti příští měsíc.




The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 17.05.2007 11:39



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka