Dobrovolníci pomohou s revitalizací rašelinného lesa na Šumavě

Patnáct dobrovolníků tuto neděli dorazí z celé republiky na Soumarské rašeliniště na Šumavě. Budou obnovovat cenná šumavská rašeliniště.


Zahrazovat odvodňovací strouhy, které vznikly v době železné opony, nebo pomáhat rozšiřování rašeliníku. To povede ke zvýšení a stabilizaci hladiny podzemní vody, což je základní předpoklad pro obnovu rašelinotvorných procesů. Práce dobrovolníků proto pomůže zastavit silnou erozi i nepřirozené vyplavování a odnosy rašeliny do povodí Vltavy, což přispěje k udržení vody v lesích a ke zlepšení kvality povrchových vod v území.

Šumava je jedno z nejrozsáhlejších a nejstarších pohoří střední Evropy. Na šumavských rašeliništích často najdeme rašelinná jezírka, která skýtají nejen romantické pohledy, ale i možnost pro život mnoha druhů. Bohužel ani po osmadvaceti letech se však rašeliniště nebyla schopna vypořádat se zásahy, které v nich lidé v osmdesátých letech udělali.

Dobrovolníci budou v oblasti od 6. do 13. srpna 2017, pracovat budou vždy zhruba 6 hodin denně a pomohou hlavně při zasypávání kanálů zeminou a vnášení rašelinotvorné vegetace do opětovně zamokřených míst. Ve zbylém čase jsou pro ně připravena tematická promítání a navazující zážitkové programy.

Aby dobrovolníci na vlastní oči viděli, jak jejich práce do budoucna pomůže, a zároveň regenerovali svoje síly, zúčastní se celodenní exkurze po rašeliništích s Ivanou Bufkovou z Národního parku Šumava.

Rašeliniště je typ mokřadního ekosystému, v němž dochází ke hromadění odumřelé organické hmoty (převážně rašeliníků), která se bez přístupu vzduchu mění v rašelinu neboli humolit. Zaujímají v České republice plochu jen okolo 25 000 hektarů, z čehož téměř polovina leží v jižních Čechách. Právě na Šumavě jsou pak rašeliniště považovány za jedny z nejlépe zachovalých přirozených ekosystémů, a zároveň v přírodě slouží k zadržování vody v krajině. Vytvářet a udržovat tyto unikátní ekosystémy pomáhá právě voda, která v nich tedy hraje klíčovou roli.

Týdny pro divočinu jsou součástí kampaně Hnutí DUHA, která usiluje o více svobodného prostoru pro naši divočinu a její lepší poznání. Představuje lidem českou divokou přírodu a její význam pro zachování přírodní rozmanitosti i zdraví. Prvním krokem je vyhlášení nového území o rozloze minimálně 10 km2, které bude ponecháno nerušenému přírodnímu vývoji. Divočina, tedy území ponechané samovolnému vývoji, zaujímá v současnosti totiž jen 0,3 % celkové plochy naší země, zatímco zastavěná zabírá 11 % a stále roste. Hnutí DUHA navrhuje, aby se rozloha divočiny výhledově zdesetinásobila. Zájem o divokou přírodu roste v celé Evropě, u nás ji chce chránit 71 % lidí.

Hnutí DUHA nabízí všem ohleduplným turistům také tipy na výlety do těch míst naší krajiny, které mají potenciál stát se novou českou divočinou. Zájemci je najdou na webu http://ceskadivocina.cz nebo v průvodci „Poznejte ostrovy české divočiny“. Průvodce si mohou objednat na adrese www.ostrovydivociny.cz a je nabízen zdarma.

Gabriela Benešová, koordinátorka Týdnů pro divočinu, řekla:
„Na Týden pro divočinu na Šumavě se účastníci rádi vracejí opakovaně. Většina z nich již na Šumavě někdy dříve byla či by se tam ráda podívala. Kromě práce zároveň získají neopakovatelné prožitky z divočiny a čekají je i exkurze. Stále více lidí dává přednost před zahraniční dovolenou právě pobytu v naší divoké přírodě. Pokud pro ni mohou navíc něco vykonat a seznámit se s novými zajímavými lidmi, získají ještě něco navíc.“

Renata Placková, vedoucí Týdne pro divočinu na Šumavě, řekla:
„Na Týdny pro divočinu jezdím kvůli dvěma věcem. Kvůli práci pro přírodu a kvůli lidem, kteří se účastní. Divočinu nejde vypěstovat, ale je možné zasadit semínko - jak do krajiny, tak do myslí lidí. Obojí se daří právě na těchto akcích.“

ilustrační foto



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 06.08.2017 08:08



6 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka