Dopravních nehod na území Plzně loni přibylo, zemřelo šest lidí

Dopravní policisté Městského ředitelství policie Plzeň šetřili v průběhu roku 2015 celkem 1003 dopravních nehod, ke kterým došlo na pozemních komunikacích města Plzně a obcí, které od 1.1.2013 spadají do místní působnosti tohoto článku policie.


 V porovnání s rokem  2014, kdy do statistik bylo zaneseno celkem 901 dopravních kolizí, k nimž vyjížděli plzeňští policisté, došlo k nárůstu o 102 dopravních nehod, což je bohužel smutná bilance.

Při dopravních nehodách bylo těžce zraněno 41 osob, 480 osob utrpělo lehká zranění a celkem 6 osob utrpělo zranění neslučitelná se životem. Hmotná škoda přesáhla 90 milionů korun.  V roce 2014 zemřelo na plzeňských silnicích celkem 8 lidí, těžce zraněných policisté evidovali 44 a lehce zraněných 435. Škoda na majetku byla téměř o  15 miliónů menší než v roce 2015.

Nejvíce nehod v průběhu loňského roku zavinili jako obvykle řidiči motorových vozidel, jednalo se celkem o 799 případů. Ve 52 případech byli na vině řidiči nemotorového vozidla a 43 nehod způsobili chodci.

Nejvíce se havarovalo na komunikacích ve městě, celkem 837krát, 166krát pak mimo město Plzeň. Ze statistických údajů lze dále vyčíst, že nejčastější příčinou byl nesprávný způsob jízdy (410 případů).  208 řidičů, kteří způsobili dopravní nehodu, řídilo své vozidlo nepřiměřenou rychlostí, ve 228 případech řidič – viník nerespektoval přednost jízdy a 5krát došlo k nehodě v důsledku nesprávného předjíždění.  Pod vlivem alkoholu způsobilo dopravní nehodu celkem 102 řidičů.

Zajímavé informace přináší i statistické zpracování dopravních nehod podle věku řidičů - viníků,  kdy bylo zjištěno, že nejvíce nehod zavinili řidiči  věkové kategorie od 30 do 59 let a sice 379. Řidiči ve věku do 29 let jsou na vině ve 232 případech a šoféři starší 60ti let způsobili celkem 113 nehod.

Jak je z porovnání dopravní nehodovosti za poslední uplynulé dva roky patrné, počty těchto mnohdy velmi tragických událostí téměř ve všech hodnocených oblastech stouply. Pozitivní je snížení počtu mrtvých o jednu čtvrtinu a pokles počtu chodců, kteří zavinili kolizi, rovněž o 25 procent. Bohužel porovnání ostatních ukazatelů je alarmující.  Z tohoto důvodu apelujeme nejen na řidiče motorových vozidel, ale na všechny účastníky silničního provozu, aby dbali všech povinností, které jim ukládá zákon o silničním provozu a ostatní zákonná ustanovení, a svým zodpovědným a ohleduplným chováním chránili život a zdraví sebe samých i všech občanů, které na svých cestách potkají.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka